De aanval van Rusland op Oekraïne bemoeilijkt de uitgifte van de zogenoemde ‘bitcoinbligatie’ van El Salvador. 

Het Centraal-Amerikaanse land, dat vorig jaar de bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde, kondigde in november zijn plannen aan voor een obligatie met crypto als onderpand. El Salvador wil 1 miljard Amerikaanse dollar lenen van beleggers en in ieder geval de helft daarvan gebruiken voor de aankoop van bitcoins.

Lees ook: Het IMF waarschuwt El Salvador om de bitcoin niet als wettig betaalmiddel te gebruiken vanwege de grote risico’s

Op 8 februari stelde El Salvador dat het de obligatie op woensdag 16 maart zou uitgeven. Maar nu zegt de minister van Financiën van het land dat er een “timing probleem” is, aldus Reuters.

“Wij denken dat tussen 15 maart en 20 maart de juiste timing is. We zijn er bijna klaar voor”, zei minister Alejandro Zelaya afgelopen vrijdag. “Maar de internationale context zal het ons leren… ik had de oorlog in Oekraïne niet verwacht.”

Amper twee weken nadat El Salvador de uitgifte van zijn bitcoinobligatie aankondigde, lanceerde Rusland een grootscheepse aanval op Oekraïne, die tot internationale verontwaardiging leidde. 

Het Westen heeft gereageerd met sancties die ertoe hebben geleid dat de obligatiemarkten in het algemeen verwachten dat Rusland in gebreke blijft op uitstaande obligatieleningen.

El Salvador zet vol in op crypto

El Salvador is zich meer gaan toeleggen op cryptovaluta, vooral dankzij de inspanningen van zijn jonge president Nayib Bukele, die bekend is geworden door de aankopen van bitcoins met overheidsgeld. 

Toen Bukele in november de bitcoinobligatie van 1 miljard dollar aankondigde, zei hij dat hij van plan was de helft van het geld te besteden aan een “bitcoin-stad” en de rest aan meer cryptoaankopen.

Eind februari had El Salvador naar verluidt al 500 miljoen dollar aan mondelinge toezeggingen voor zijn obligatieleningen ontvangen. Ook zou het plannen hebben besproken om in de toekomst nog eens miljarden uit te geven aan leningen om cryptovaluta aan te kopen.

LEES OOK: Een exclusief inkijkje in het leven van ‘Bitcoin Beach’: het kuststadje in El Salvador heeft een volledige crypto-economie opgezet