De zogeheten ‘halving’ van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Het gaat hierbij om een technische aanpassing bij het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de belangrijkste cryptomunt.

Zogenoemde ‘miners’ die transacties goedkeuren, krijgen daarvoor een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins. Echter, elke vier jaar wordt de omvang van die beloning gehalveerd. Deze halvering van de beloning voor miners moet het aanbod van nieuwe bitcoins beperkt houden.

Lees ook: Door de ‘halving’ van de bitcoin in april worden ‘miners’ mogelijk gedwongen aan de slag te gaan in goedkopere landen met minder betrouwbare stroomvoorziening

Volgens de technische opzet van de bitcoin worden er in totaal maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop gebracht. Tot nog toe zijn er 19,6 miljoen uitgegeven.

Cryptobeleggers keken uit naar de halvering van april 2024. Na de vorige 'halving' vier jaar geleden kreeg de koers van de bitcoin een positieve impuls. Zaterdagochtend bleef de koers van de bitcoin, die rond de 64 duizend dollar noteert, vrijwel onveranderd.

De belangrijkste cryptomunt is dit jaar al sterk in waarde gestegen, waarbij beleggers onder vanwege de 'halving' de waarde van de bitcoin fors hebben opgejaagd.

LEES OOK: Een nieuw record voor de bitcoin zou een negatief signaal zijn voor grote techaandelen en kan de beurs onder druk zetten, volgens deze beleggingsstrateeg