In de wereld van de cryptomunten is er duizelingwekkend veel keuze. Veel mensen kennen de bitcoin. Recent is ook de nummer twee, ethereum, redelijk veel in de publiciteit. Maar hoe zit het met de rest?

Business Insider maakte een kleine inventarisatie van de markt voor digitale valuta die buiten overheden beheerd worden, via een decentraal netwerk van computers. We gaat uit van data van de site coinmarketcap.com.

In totaal zijn er 921 munten te vinden op coinmarketcap, maar bij twee daarvan ontbreekt een koersnotering. We gaan dus uit van een totaal van 919 cryptomunten. Die hebben samen een marktwaarde (aantal digimunten in omloop maal de koers) van bijna 100 miljard dollar.

Maar onderstaande grafiek laat zien dat de kloof tussen kansrijke en kansloze digimunten bijzonder groot is. (scroll verder)

De top 8 bestaat uit digimunten met een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar. Samen nemen deze munten bijna 85 procent van de totale waarde van de cryptomarkt voor hun rekening.

Marginale cryptomunten

Er zijn 34 digimunten met een marktwaarde tussen de 100 miljoen dollar en de 1 miljard dollar. Dat klinkt ook nog behoorlijk serieus. Deze groep vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van de cryptomarkt. Hier zitten ook relatieve nieuwkomers bij, zoals de Gnosis - een munt die minder dan 2 maanden bestaat, meer dan 200 miljoen dollar waard is, en zich richt op de online gokmarkt. 

Vervolgens is er een groep van 111 munten met een marktwaarde tussen de 10 miljoen dollar en de 100 miljoen dollar. De digitale gulden, een Nederlandse cryptomunt, behoort tot deze categorie van derderangsmunten. De gulden heeft een marktwaarde van ongeveer 36 miljoen dollar en staat op plaats 76 van de totale ranglijst.

Uiteindelijk slot kom je in de achterhoede van cryptomunten met een marktwaarde van minder dan 10 miljoen dollar. Dat is een groep van liefst 766 digitale valuta. Op de laatste plaats staat de Paccoin. Deze munt heeft een marktwaarde van minder dan 1 dollar. Niet zo vreemd, gelet op de koers van 0,00000011 dollar.

Bitcoin, ethereum en ripple

Ter afsluiting, nog even inzoomen op de top 8.

Te zien is dat de top drie weer een klasse apart vormt. Bitcoin, ethereum en ripple zijn samen goed voor een marktwaarde van 77 miljard dollar, ofwel ongeveer driekwart van de totale cryptomarkt.

LEES OOK De tweestrijd tussen bitcoin en ethereum in 3 grafieken