Na de flinke waardestijging van de afgelopen weken is de koers van de bitcoin donderdagavond plotseling gekelderd. In 24 uur werd de belangrijkste cryptomunt zo’n 10 procent minder waard.

Bitcoin trok andere cryptomunten mee naar beneden. Ethereum duikelde bijna 15 procent omlaag en ripple verloor zelfs 22 procent.

Als reden voor daling donderdag wordt onder meer gewezen op de bezorgdheid over mogelijk strakkere cryptoregels in de VS. Ook lijken beleggers hun winsten te willen nemen.

Cryptomunten als bitcoin en ethereum hebben donderdag flink aan waarde verloren, na de opmars van de laatste weken. 

Bitcoin verloor in een etmaal zo’n 10 procent aan waarde. Ethereum duikelde bijna 15 procent omlaag in 24 uur en ripple verloor zelfs 22 procent.

Daarmee zijn speculaties over de houdbaarheid van de crypto-hausse weer aangewakkerd.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

Kenners menen dat de tuimeling niet vreemd is gelet op de recente opmars. De bitcoin schurkte daarbij aan tegen de hoogste stand ooit van bijna 20.000 dollar die eind 2017 voor de digitale munt werd betaald.

Ondanks de daling nu is het tot nu toe een uitstekend jaar voor beleggers in de munten, waarbij bitcoin alleen al twee keer meer waard is geworden.

Strakkere cryptoregels in de VS

Als reden voor daling donderdag wordt onder meer gewezen op de bezorgdheid over mogelijk strakkere cryptoregels in de VS. Ook lijken beleggers hun winsten te willen nemen.

De reden dat met name particulieren geld steken in crypto's blijft ongewis. Vermoedelijk heeft een en ander te maken met het snel winst willen maken op investeringen. Ook speelt waarschijnlijk de huidige lage koers van de dollar mee.

Volgens sceptici lijkt zich een herhaling van drie jaar terug voor te doen. Toen spatte de crypto-bubbel hard uiteen en verloren de munten rap aan waarde.

Groeiende interesse in cryptomunten van institutionele partijen

Volgens voorstanders van crypto's is de situatie nu niet meer te vergelijken met de situatie toen, omdat de digitale munten steeds meer worden omarmd.

Zo is er een groeiende interesse vanuit institutionele partijen als Fidelity Investments en JPMorgan Chase. Deze week nog lanceerde Van Eck Associates een bitcoin-ruilbon op de Deutsche Börse Xetra-exchange. Verder maakte betalingsbedrijf PayPal eerder bekend zijn klanten toegang te zullen geven tot crypto's.

Crypto-investeerder Anthony Pompliano blijft dan ook optimistisch over de bitcoin. Hij is tevens mede-oprichter van Morgan Creek Digital, een vermogensbeheerder die investeert in blockchainbedrijven en andere digitale technologie.

"Ik denk dat het niet onmogelijk is dat de bitcoin eind 2021 een waarde van 100.000 dollar bereikt", zei Pompliano in gesprek met tv-zender CNBC. "En als de partijen die instappen groter en groter worden... als dit omslaat en een geaccepteerde handelsvorm wordt, dan kan de waarde van bitcoin stijgen tot ver boven de 100.000 dollar."

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: