De schaarste van de bitcoin is een van de kenmerken die de digitale munt “goed” geld maken. Traditionele beleggers zouden de cryptomunt moeten gebruiken als een ingang naar digitale activa, stelt een dochteronderneming van de grote Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity. 

In een 26 pagina’s tellend rapport dat maandag werd gepubliceerd, betoogt Fidelity Digital Assets dat de bitcoin fundamenteel verschilt van alle andere digitale activa. De eerste technologische doorbraak van de bitcoin kwam niet als een superieure betalingstechnologie “maar als een superieure vorm van geld.”

“Geen enkele andere digitale activa zal de bitcoin overtreffen als monetair middel. Dit omdat de bitcoin het (in verhouding tot andere digitale activa) meest veilige, gedecentraliseerde en gezonde digitale geld is. Elke ‘verbetering’ zal noodzakelijkerwijs te maken krijgen met minpunten”, aldus analisten van Fidelity Digital Assets. 

De grootste cryptomunt bezit veel “goede eigenschappen” van geld – “het combineren van de schaarste en duurzaamheid van goud met het gebruiksgemak, de opslag en transporteerbaarheid van klassieke valuta”, stellen onderzoeksdirecteur Chris Kuiper en onderzoeksanalist Jack Neureuter.

Bitcoin als opslag van waarde

De analisten benadrukken dat de bitcoin, net als andere monetaire goederen, geen bedrijf is, geen dividend uitkeert en geen inkomsten genereert. Daarom moet de waarde worden afgeleid van het vermogen om beter te voldoen aan de kenmerken van een monetair goed in vergelijking met traditionele alternatieven.

Het voordeel van de bitcoin ten opzichte van zowel goud, als valuta zoals de dollar en euro, is de verifieerbaarheid van transacties. Goud en geld uitgegeven door centrale banken zijn volgens de analisten kwetsbaarder voor vervalsing. En hoewel de echtheid van goud kan worden geverifieerd, zijn daarvoor “omslachtige analyses” nodig. 

Intussen is de technische opzet van de bitcoin, die voorziet in een voorraadlimiet van 21 miljoen bitcoins, een van zijn belangrijkste kenmerken en een ander voordeel ten opzichte van goud. Fidelity zegt dat de bitcoin in de eerste plaats moet worden beschouwd als een “superieur monetair goed.”

“Het feit dat de markt een voorkeur toont voor de bitcoin, die langzamer is als betalingssysteem in vergelijking met andere digitale activa en blockchains, geeft aan dat de bitcoin wordt gezien als veilige en gedecentraliseerde opslag van waarde”, zeggen de analisten. 

De bitcoin brengt risico’s met zich mee voor beleggers. Daaronder vallen onder andere de kans op kwetsbaarheden in de onderliggende code en verzet van grote landen tegen de groei van een ecosysteem van digitale activa.

Maar sommige beleggers onderschatten wellicht de potentiële rendementen van de bitcoin in vergelijking met andere digitale activa, aldus het rapport. 

“Als beleggers op zoek zijn naar een digitale munt die dient als een monetair goed, met de mogelijkheid om te fungeren als een opslagplaats van waarde, dan zullen ze natuurlijk kiezen voor de cryptomunt met het grootste, veiligste, meest gedecentraliseerde en meest liquide netwerk,” aldus Fidelity.

De marktwaarde van de bitcoin is goed voor ongeveer 42 procent van de totale waarde van de cryptomarkt. In omvang is ether, het token van de Ethereum-blockchain, de nummer twee.

LEES OOK: De druk op de koers van de bitcoin kan in 2022 nog wel even aanhouden, want analisten zien een flinke reeks renteverhogingen in de VS