• Beleggingsproducten waarmee je indirect blootstelling kunt krijgen aan cryptomunten zoals de bitcoin en ether zijn in juni minder populair.
  • Aan fondsen waarmee je kunt beleggen in de bitcoin en ether is in een week tijd 21 miljoen dollar onttrokken, blijkt uit Amerikaanse data.
  • Professionele beleggers lijken pas op de plaats te maken en hun cryptoposities te heroverwegen.

Beleggingsproducten waarmee je indirect blootstelling kunt krijgen aan cryptomunten zoals de bitcoin en ether zijn in juni minder populair. Beleggers halen per saldo geld weg uit cryptofondsen, zo blijkt uit Amerikaanse data van cryptovermogensbeheerder CoinShares.

Zo stroomde er in de tweede week van juni voor het eerst in maanden geld uit etherbeleggingen. In totaal ging het om 12,7 miljoen dollar. Bitcoin-producten kenden een netto uitstroom van 9,9 miljoen dollar.

Voor de maand juni als geheel is de instroom in ether-producten nog wel 9,5 miljoen dollar positief en staat de bitcoin op een netto uitstroom van 157 miljoen dollar.

De bitcoin en ether zijn de twee grootste cryptomunten met een marktwaarde van respectievelijk 750 miljard dollar en bijna 300 miljard dollar.

Institutionele beleggers dubben over beleggen in cryptomunten

Beleggingsfondsen en andere producten waarmee je indirect participeert in de koersontwikkeling van cryptomunten zijn vooral populair bij institutionele beleggers zoals vermogensbeheerders. Die willen vaak nog niet direct beleggen in crypto's.

De uitstroom van geld uit deze producten in juni duidt erop dat professionele partijen heroverwegen wat ze met cryptobeleggingen willen, na de klap die de bitcoin en andere cryptomunten in mei te verwerken kregen.

De bitcoin is sinds het recordniveau van bijna 65.000 dollar medio april weggezakt. Woensdag noteerde de belangrijkste cryptomunt op ongeveer 40.000 dollar.

Ether piekte begin mei op ruim 4.300 dollar en is sindsdien teruggezakt naar het huidige niveau van zo'n 2.500 dollar.

In totaal is er sinds half mei zo'n 267 miljoen dollar onttrokken aan cryptoproducten, becijferde Coinshares. Dat is ongeveer 0,6 procent van het totale vermogen van 44,4 miljard dollar dat in dergelijke producten is ondergebracht.

"Hoewel het positieve sentiment is verzwakt de afgelopen maanden blijven beleggers vasthouden aan cryptobeleggingen, gelet op de per saldo positieve instroom van 5,8 miljard dollar sinds de start van 2021", merkt CoinShares op.

LEES OOK: De bitcoin moet misschien eerst zakken onder de $30.000 voordat kopers weer massaal instappen, denkt een crypto-expert van JPMorgan