Ondanks oproepen van cryptofans om vast te houden aan de bitcoin (HODL, hold on for dear life) is het misschien beter voor de wereldwijde welvaart om de bitcoin los te laten, stelt een econoom.

De bitcoin is een waardeloze belegging en leidt af van investeringen die bijdragen aan de algemene economische groei, schrijft Dieter Wermuth, econoom en partner van Wermuth Asset Management.

In een afgelopen week gepubliceerd rapport geeft Wermuth aan dat de speculatieve cryptomunt niet bijdraagt aan de bredere welvaart. De bitcoin creëert volgens de econoom ook sociale ongelijkheid, maakt witwassen en belastingontduiking mogelijk, en is het schadelijk voor het klimaat.

“Zonder crypto zou de economie beter af zijn, want er zou meer geld beschikbaar zijn voor consumptie en investeringen”, stelt Wermuth.

De econoom noemt drie grote nadelen van de bitcoin.

(1) De bitcoin zorgt voor een ongelijke verdeling van vermogen

In de eerste jaren na de lancering van de bitcoin in 2009 had de cryptomunt nauwelijks waarde, maar later steeg de bitcoin tot een piekniveau van bijna 68.000 dollar in 2021. Volgens Wermuth werd de waardestijging niet gelijk verdeeld over beleggers, maar profiteerden vooral crypto-insiders.

Om dat te illustreren: in 2021 schreef The Wall Street Journal dat slechts 0,01 procent van de bitcoinbeleggers 27 procent van de munten in omloop in bezit had, op dat moment goed voor een waarde van 232 miljard dollar.

Wermuth stelt dat cryptominers (degenen die transacties goedkeuren op het digitale logboek van de bitcoin) en beleggers die ver voor de rally van 2021 een sterke positie hadden ingenomen, enorm hebben geprofiteerd van de waardestijging van de munt. Iedereen die later instapte, heeft geholpen vroege beleggers rijker te maken. Vervolgens hebben veel beleggers zware verliezen geleden toen de bitcoin in 2022 met 75 procent crashte.

(2) De bitcoin is geen handig betaalmiddel

De enorme volatiliteit die de bitcoin heeft vertoond, maakt duidelijk dat de cryptomunt nauwelijks geschikt is als betaalmiddel.

"De bitcoin is op de markt gekomen met het verhaal dat het een betere en stabielere munt zou zijn, dan traditionele valuta", schrijft Wermuth. "Dat verhaal is uitgedraaid op een enorme teleurstelling."

Wermuth verwijst naar de theorie dat geld drie kerntaken vervult: als betaalmiddel, als rekeneenheid en als waardeopslag. En de bitcoin presteert op al deze vlakken slecht.

Om stabiliteit mogelijk te maken moeten cryptomunten zoals de bitcoin zorgen dat het aantal munten dat in omloop wordt gebracht, beperkt blijft. Maar omdat veel mensen de munt als pure belegging zien, is er volgens Wermuth veel meer beweeglijkheid dan op andere markten.

Ook wijst Wermuth erop dat de bitcoin nog steeds nauwelijks wordt gebruikt om aankopen mee te doen en ook niet wordt geaccepteerd om belasting mee te betalen. Transacties tussen bitcoin-accounts gaan langzamer en zijn duurder dan overmakingen tussen traditionele bankrekeningen.

(3) De bitcoin heeft geen toegevoegde waarde

De bitcoin zorgt weliswaar voor veel financiële speculatie, maar de cryptomunt heeft in economisch zin geen toegevoegde waarde, zegt Wermuth.

Bovendien wordt er zoveel energie gebruikt bij het minen van bitcoins dat Wermuth spreekt van een "grote klimaatvijand."

Bredere problemen op de cryptomarkt

De cryptomarkt belandde afgelopen jaar in een zware crisis, waarvan de naweeën nog altijd merkbaar zijn. Zo bleek onlangs na het omvallen van de cryptovriendelijke Signature Bank dat er een onderzoek liep naar mogelijke witwaspraktijken door klanten van de bank.

Tegelijkertijd staat ook cryptobeurs Binance een rechtszaak te wachten, waarbij één van de beschuldigingen is dat Binance criminele transacties faciliteert.

Het omvallen van cryptobeurs FTX zond afgelopen november een schokgolf door de cryptomarkt. "Ik vraag me af of dit genoeg is om verdere regulering te stimuleren", stelt Wermuth in zijn rapport.

LEES OOK: Waarom cryptobeurs FTX omviel: hoogmoed, hebzucht en incompetentie speelden sleutelrol, volgens schuldeisers