• Cryptomunt ether heeft woensdag z’n hoogste niveau in acht maanden bereikt en steeg boven de 1.900 dollar.
  • Er is een nieuwe technische update gepland voor 12 april voor het Ethereum-netwerk.
  • De cryptomarkten zijn op dreef, ondanks de sombere macro-economische situatie als gevolg van de renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank en de onrust in de bankensector.
  • Lees ook: Cryptogoeroe’s zien het weer zitten: bitcoin naar $100.000!

De cryptomunt ether is woensdag voor het eerst in acht maanden weer boven de 1.900 dollar gepiekt, in aanloop naar de langverwachte technische update voor het Ethereum-netwerk.

De cryptovaluta behaalde dinsdag een hoogtepunt van 1.884 dollar, een koersniveau dat sinds augustus niet meer is gezien. Woensdag steeg ether nog iets verder naar meer dan 1.900 dollar.

De zogenaamde Shanghai upgrade van het Ethereum netwerk, vaak aangeduid als “Shapella”, staat gepland voor 12 april. Deze aanpassing moet de volledige overgang markeren van een proof-of-work (PoW) naar een proof-of-stake (PoS) netwerk voor Ethereum.

De overgang van proof-of-work naar een proof-of-stake-netwerk betekent dat het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van Ethereum op een andere manier plaatsvindt. Dit vermindert onder meer het energieverbruik van het netwerk met 99,9 procent en stelt gebruikers in staat om te participeren in het goedkeuren van transacties door een deel van hun cryptovermogen ter beschikking te stellen.

Dit proces heet 'staking' en levert financiële beloningen op voor het bijdragen aan transactieproces van het Ethereum-netwerk.

"Hoewel analisten debatteren over de kortetermijneffecten van deze upgrade, is het zonder twijfel bullish voor Ethereum in de toekomst, omdat het zijn energieverbruik massaal vermindert. Dat zet de munt in een gunstiger daglicht zet dan bijvoorbeeld de bitcoin", zegt Nathan Thompson, techjournalist bij Bybit. "Bovendien hebben de vlotte upgrades en de consistente levering van de technische roadmap van Ethereum het vertrouwen van beleggers versterkt en de interesse van institutionele beleggers gewekt."

Cryptomarkten zijn dit jaar op dreef ondanks de lastige macro-economische situatie als gevolg van de renteverhogingen door de Federal Reserve en het omvallen van een aantal banken in de VS. De bitcoin en ether zijn de afgelopen drie maanden met respectievelijk 67 procent en 49 procent gestegen.

"Nu het Amerikaanse banksysteem in de problemen zit, zien we een stijging van zowel de koers als de dominantie van bitcoin ten opzichte van de rest van de cryptomarkt", zegt Ben Caselin, vicepresident bij cryptobeurs MaskEX. "Zoals vaak het geval is geweest, kan na een serieuze en langdurige bitcoinrally het vertrouwen en enthousiasme van beleggers weer terugkeren en tot een zogenaamd 'altcoin-seizoen' leiden."

LEES OOK: Bitcoin knalt met 15% omhoog na beschermingsmaatregelen Amerikaanse overheid voor omgevallen bank SVB