Een dramatisch weekje voor de cryptomarkt. De belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, zakte donderdag even weg tot onder het niveau van 27.000 dollar.

De marktwaarde van de cryptomarkt als geheel is sinds begin mei gezakt van zo’n 1.800 miljard dollar naar inmiddels 1.300 miljard dollar. Een verlies van 500 miljard dollar in 12 dagen.

Er zijn meer dan 19.000 cryptomunten in omloop, maar slechts een handjevol bepaalt de waarde van de markt. De bitcoin is momenteel goed voor een marktwaarde van 581 miljard dollar en ether, de nummer twee op de markt, heeft een marktwaarde van zo’n 255 miljard dollar.

In november 2021 bereikte de cryptomarkt een piek en sindsdien is sprake van een dalende trend, waarbij deze week een versnelde beweging omlaag plaatsvond.

Meest in het oog springend was de koersimplosie van altcoin luna die bij het cryptplatform Terra hoort. Dit had alles te maken met een aan Terra gelieerde 'stablecoin' genaamd TerraUSD. Die was officieel gekoppeld aan de dollar, maar die koppeling bleek deze week niet houdbaar, onder meer omdat TerraUSD niet gedekt is door echte dollars.

Vrijdagochtend toonden de bitcoin en ether enig herstel met plussen van respectievelijk 12 procent en 14 procent op dagbasis. De bitcoin noteert weer iets boven de 30.000 dollar en ether zit iets boven de 2.100 dollar.

Maar voor veel zogenoemde altcoins is het bloedbad op de cryptomarkt behoorlijk dramatisch. Bekijk hieronder het overzicht van de sterkste dalers van de week onder cryptomunten met een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar, op basis van gegevens van Coinmarketcap.

De gegevens hieronder zijn gebaseerd op het rendement in de afgelopen 7 dagen gemeten op donderdag 12 mei rond 17.00 uur. Vrijdagochtend noteerden de koersen van de meeste cryptomunten weer wat hoger.

5. ApeCoin

Symbool: APE
Marktwaarde: $2,1 miljard
Koersrendement 7 dagen: -50,9%

Foto: Coin marketcap

4. Cosmos

Symbool: ATOM
Marktwaarde: $2,6 miljard
Koersrendement: -51,6%

Foto: Coin marketcap

3. Decentraland 

Symbool: MANA
Marktwaarde: $1,3 miljard
Koersrendement: -53,1%

Foto: Coin marketcap

2. TerraUSD

Symbool: UST
Marktwaarde: $5,1 miljard
Koersrendement: -57.4%

Foto: Coin marketcap

1. Terra

Symbol: LUNA
Marktwaarde: $53,2 miljoen (verlies ~$30 miljard)
Koersrendement 7 dagen: -99.7%

Foto: Coin marketcap

LEES OOK: Econoom Nouriel Roubini is een felle criticus van de bitcoin – maar hij wil nu zelf een cryptomunt lanceren die beter is dan de dollar