Het wordt de komende dagen even spannend voor de bitcoin. De belangrijkste cryptomunt is deze week onder het niveau van 10.000 gedoken. En volgens technische analisten ziet het plaatje er niet goed uit, als de bitcoin de komende drie dagen onder het niveau van 9.500 dollar blijft hangen.

Donderdagmiddag noteerde de bitcoin om en nabij het niveau van 9.500 dollar, een verlies van 7 procent over de afgelopen vierentwintig uur. Volgens technisch analist Omkar Godbole, die schrijft voor de site Coindesk, gaat het erom spannen. Als de bitcoin de komende drie dagen niet herstelt, kan het wel eens fors lager gaan richting 7.500 dollar.

Andere cryptomunten delen mee in de malaise van de bitcoin. Ethereum noteerde donderdag bijna 10 procent lager, ripple stond ruim 5 procent in de min en litcoin noteerde eveneens bijna 10 procent lager.

Gelet op de nog grotere verliezen van andere cryptomunten is het relatieve belang van de bitcoin weer iets toegenomen tot 69 procent van de totale waarde van de cryptomarkt. Die heeft een omvang van iets minder dan 250 miljard dollar.

Rechtszaak rond bitcoin-uitvinder

Het negatieve sentiment rond cryptomunten deze week heeft niet één aanwijsbare oorzaak. Sommige experts wijzen op een rechtszaak tussen computerexpert Craig Wright en de familie van zijn voormalige zakenpartner Dave Kleiman.

Wright is van huis uit een computerexpert. Hij beweert deel uit te maken van het team dat de bitcoin heeft gecreëerd en de persoon te zijn achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Maar tal van bronnen geven aan dat het dubieus is of het echt zo is.

Begin deze week sommeerde een Amerikaanse rechter Wright om 500 duizend bitcoins over te dragen aan de broer van zijn voormalige zakenpartner Kleiman, omdat Wright zich deze ten onrechte zou hebben toegeëigend. Het gaat dus om bitcoins ter waarde van 5 miljard dollar.

Als het rechterlijke oordeel stand houdt, moet de broer van Kleiman flink wat belasting afdragen in de VS en moet die mogelijk een fors deel van de verkregen bitcoins verkopen, wat flinke impact kan hebben op de koers van de bitcoin.

Er zijn ook andere verklaringen, waarbij analisten erop wijzen dat er vrijdag veel termijncontracten voor de bitcoin aflopen, die zorgen voor speculatieve bewegingen op de markt.

Lees meer op finanzen.nl over de laatste ontwikkelingen op de cryptomarkt.