De bitcoin schommelt al een weekje op het niveau van circa 10.000 dollar. Maar daar kan verandering inkomen door een rechtszaak tussen twee bitcoingoeroes, waarvan er eentje beweert de uitvinder van de bitcoin te zijn.

Verschillende technische analisten hebben aangegeven dat een terugtocht naar steunniveaus in het gebied onder de 10.000 dollar goed mogelijk is. Marktvorser Omkar Godbole van CoinDesk is een daarvan, zo signaleert beurssite finanzen.nl.

Een rechtszaak tussen computerexperts Craig Wright en de familie van zijn voormalige zakenpartner Dave Kleiman hangt daarbij als extra risico boven de markt.

Ruzie om eigendom bitcoins

Wright is van huis uit een computerexpert. Hij beweert deel uit te maken van het team dat de bitcoin heeft gecreëerd en de persoon te zijn achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, de entiteit die te boek staat als uitvinder van de bitcoin. Maar tal van bronnen geven aan dat het dubieus is of het echt zo is.

Begin deze week sommeerde een Amerikaanse rechter Wright om 500 duizend bitcoins over te dragen aan de broer van zijn voormalige zakenpartner Kleiman, omdat Wright zich deze ten onrechte zou hebben toegeëigend. Het gaat dus om bitcoins ter waarde van 5 miljard dollar.

Als het rechterlijke oordeel stand houdt, moet de broer van Kleiman flink wat belasting afdragen in de VS en moet die mogelijk een fors deel van de verkregen bitcoins verkopen, wat flinke impact kan hebben op de koers van de bitcoin.

Lees op finanzen.nl de volledige analyse van de laatste ontwikkelingen rond de bitcoin.