De chaos op de cryptomarkt duurt nog even voort.

De bitcoin is sinds maandagochtend zo’n 1.000 dollar in waarde gedaald, tot een niveau rond de 4.500 dollar. Daarmee staat de belangrijkste cryptomunt op het laagste punt sinds oktober 2017.

Ook andere digitale munten zijn diep in het rood gedoken. Ethereum is in een dag ruim 16 procent in waarde gedaald, net als EOS, en de Stellar is bijna 20 procent gekelderd.

Oorzaak lijkt het drama rond de bitcoin cash, die eerder is afgesplitst van de bitcoin. Sinds afgelopen donderdag is bitcoin cash speelbal van een strijd tussen twee groepen ontwikkelaars. Het gaat hierbij om de beoogde technische opzet van bitcoin cash.

Beide kampen strijden om de macht, om zich zo uit te kunnen roepen tot de échte bitcoin cash.

Twee versies van bitcoin cash

Bitcoin cash is donderdag gesplitst in twee versies: bitcoin ABC en bitcoin SV. Beide rompmunten hebben nu een eigen digitaal logboek (blockchain) waar transacties worden vastgelegd.

Bitcoin SV is ontwikkeld door nChain, het bedrijf van de Australische zakenman en computerwetenschapper Craig Wright, die ooit claimde Satoshi Nakamoto te zijn, de mysterieuze bedenker van de bitcoin. SV is dan ook een afkorting voor 'Satoshi's vision'. De ontwikkelaars achter Bitcoin ABC waren het niet eens met de plannen van Wright voor bitcoin cash en creëerden hun eigen protocol.

Beide kampen proberen nu om zoveel mogelijk miners aan zich te binden. Wie de meeste rekenkracht achter zich heeft, mag zich kronen tot de legitieme opvolger van de bitcoin cash. Voorlopig lijkt bitcoin ABC die strijd te winnen, blijkt uit gegevens van Coin Dance.

Het gevecht om hashingpower (processorkracht) ging enkele dagen gelijk op, maar sinds maandag is de hashrate van bitcoin SV flink gedaald, tot het laagste punt ooit. Bitcoin ABC is juist verder gestegen.

Als één kamp de strijd wint, kan deze groep transacties op het andere netwerk blokkeren en mogelijk zelfs omkeren. Zo’n oorlog tussen twee rivaliserende cryptomunten, in jargon de zogenoemde 51-procentaanval, jaagt beleggers in cryptovaluta duidelijk angst aan. Al heeft het team achter bitcoin ABC wel maatregelen genomen om dit onmogelijk te maken, door na elk block met transacties checkpoints in te bouwen.

Ondertussen hebben verschillende grote handelsfora hun keuze al gemaakt. Huobi, Voltaire, Kraken en Coinex hebben besloten dat de koers van bitcoin cash (BCH) voortaan gebaseerd is op de blockchain van bitcoin ABC. Ze hebben aparte vermeldingen voor bitcoin SV aangemaakt.

Craig Wright lijkt echter niet op te geven. De Australiër haalt via Twitter uit naar de gehele cryptogemeenschap. "Jullie zullen nooit van mij af zijn. nChain zal blijven bestaan. Veel succes met je leven", aldus Wright.

LEES OOK: 5 dingen om op te letten als je technische analyse gebruikt voor cryptomunten