De markt voor cryptovaluta is sinds vorige week woensdag zo’n 30 procent in waarde gedaald. De afgelopen maanden was het juist relatief rustig op de cryptomarkt.

Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde, wat het vaak lastig maakt om koersschommelingen te verklaren. Maar in dit geval is er een duidelijke hoofdverdachte aan te wijzen.

De cryptomunt bitcoin cash, zelf een afsplitsing van de bitcoin, is afgelopen donderdag verder opgesplitst in twee rivaliserende varianten. De koersen van beide nieuwe munten, bitcoin ABC en bitcoin SV, zijn sindsdien gestaag aan het dalen.

In marktwaarde is bitcoin cash de op drie na grootste cryptomunt. Het is niet ongebruikelijk dat significante koersschommelingen van een dergelijke digitale munt ook de rest van de markt beïnvloeden.

(klik voor vergroting)

Hoe is het nou zover gekomen?

Bitcoin cash zag in de zomer van 2017 het licht, nadat een groep IT-ontwikkelaars een afsplitsing van de bitcoin forceerde. Doel was om een variant op de bitcoin te creëren die een snellere verwerking van transacties mogelijk maakt. Want dat werd als één van de grote manco's gezien van de bitcoin als ruilmiddel.

De voorstanders van bitcoin cash ontwierpen het onderliggende digitale logboek waarop de transacties worden verwerkt zo dat er grotere blocks (datasets) verwerkt konden worden op de zogenoemde blockchain.

Grotere blocks betekenen een betere schaalbaarheid, maar ook extra energieverbruik omdat het netwerk steeds grotere bergen data te verwerken krijgt.

Voor bitcoinbezitters was er weinig aan de hand. Na de afsplitsing hadden zij ineens evenveel bitcoin cash als zij op het moment van de afsplitsing (hard fork) in bitcoin bezaten. En dat kon aardig aantikken: bitcoin cash startte op 1 augustus 2017 met een koers van 240 dollar.

Bitcoin cash leidde sindsdien een bewogen leven, zoals de meeste cryptomunten, met een piek van ruim 4.200 dollar in december 2017 en een halvering in de twee dagen daarna.

Dit jaar zit de koers in een dalende trend, net als de gehele markt voor cryptovaluta.

Aanhangers van de bitcoin cash zien deze munt nog altijd als dé bitcoin, ondanks het feit dat de koers en marktwaarde van de originele bitcoin nooit serieus zijn benaderd.

Onder hen: Roger Ver, een vroege investeerder in de bitcoin en gerelateerde startups als Ripple, Blockchain.info en Kraken.

Zijn zakelijke belangen en uitgesproken aanwezigheid op Twitter en verschillende fora hebben Ver tot één van de bekendste gezichten in de cryptowereld gemaakt. Ook in de huidige stammenstrijd tussen de opvolgers van bitcoin cash, te weten bitcoin ABC en SV, eist hij weer een hoofdrol op.

Roger Ver vs. Craig Wright

Vijftien maanden na de geboorte van de bitcoin cash wordt er opnieuw – mede – geruzied over de grootte van een block. Bitcoin ABC houdt de maximale 'block size' op 32 MB, maar de aanhangers van bitcoin SV gaan voor een limiet van 128 MB, een stap die velen in de cryptowereld voorbarig vinden.

Naast de maximale omvang van een block zijn er overigens ook andere, meer technische twistpunten waar je naar hartenlust in kunt duiken.

De SV in bitcoin SV is een afkorting van Satoshi's Vision. Het SV-kamp gelooft dus te handelen in de geest van Satoshi Nakamoto, de legendarische bedenker van de bitcoin waarvan niemand de identiteit kent.

Het is dan ook niet heel vreemd dat Craig Wright van blockchainbedrijf nChain zich in dit kamp bevindt. Wright beweert niemand minder dan Satoshi zelf te zijn, al heeft hij daar tot nu toe weinig overtuigend bewijsmateriaal voor aangeleverd.

Ver en Wright, voorheen bondgenoten in hun strijd voor de bitcoin cash, zijn lijnrecht tegenover elkaar komen te staan in een nieuw drama dat de cryptomarkt al een week in zijn greep houdt.

Beide kampen proberen nu om zo veel mogelijk 'miners' aan zich te binden, ofwel partijen die het verwerken van transacties op een digitaal logboek mogelijk maken. Wie de meeste rekenkracht achter zich heeft, mag zich kronen tot de legitieme opvolger van bitcoin cash. Voorlopig lijkt bitcoin ABC die strijd te winnen, blijkt uit gegevens van datadienst Coin Dance.

Het gevecht om hashing power (rekenkracht van processoren) ging enkele dagen gelijk op, maar sinds maandag is de hashrate van bitcoin SV flink gedaald, tot het laagste punt ooit. Bitcoin ABC is juist verder gestegen.

(klik om te vergroten)

Als één kamp de strijd wint, kan deze groep transacties op het andere netwerk blokkeren en mogelijk zelfs omkeren. Zo’n oorlog tussen twee rivaliserende cryptomunten, in jargon de zogenoemde majority attack of 51-procentaanval, jaagt beleggers in cryptovaluta duidelijk angst aan.

Het team achter bitcoin ABC heeft wel maatregelen genomen om dit onmogelijk te maken, door na elk block met transacties checkpoints in te bouwen. Een controversiële beslissing, omdat dit de munt meer gecentraliseerd maakt.

Lees ook: Bitcoin keldert bijna 20% in een dag en is nu zo’n $4.500 waard – dankzij het drama bij bitcoin cash

Bitcoin ABC lijkt dus te gaan winnen, maar Craig Wright kijkt al verder en ziet het eventuele verlies van bitcoin SV liever als een verloren slag dan als een nederlaag in de oorlog. Op Twitter pocht hij met patenten en maakt hij de cryptowereld duidelijk dat hij niet opgeeft: "Jullie kunnen niet van me af komen, nChain is here to stay."

Cryptobeleggers zullen ondertussen niet al te gelukkig worden van het geruzie. Met de daling van 30 procent aan totale marktkapitalisatie in een week zien ze hun vermogens verdampen terwijl er geen veilige haven in zicht is – al houdt de cryptomunt ripple zich voorlopig opvallend sterk.

Enige hoop komt dinsdag van ING-econoom Teunis Brosens: "Ik vermoed niet dat de bitcoin helemaal naar nul gaat. Er zal altijd een kerngroep overblijven. Maar hoe groot die groep is en welke prijs daarbij hoort, geen idee."

Daar zullen de HODL'ers het mee moeten doen.

LEES OOK: Meltdown op de cryptomarkt: ‘De bitcoin zakt niet naar nul’, zegt een analist van ING