Grote bitcoin-beleggers hebben tijdens een koersdip in januari voor drie miljard dollar aan bitcoin bijgekocht, zo meldt cryptosite Coindesk op basis van onderzoek van databedrijf IntoTheBlock.

De firma keek gedurende de maand naar alle beleggers die minimaal duizend bitcoin bezitten (ofwel een vermogen van 30 miljoen dollar tot 40 miljoen dollar, op basis van een koers van 30.000 dollar tot 40.000 dollar voor de bitcoin) en concludeert dat zij in de afgelopen weken gezamenlijk ongeveer 76 duizend bitcoin bijgekocht hebben.

De zogeheten crypto whales, oftewel walvissen, bezitten samen bijna 7,8 miljoen van de 19,6 miljoen bitcoins in omloop. Ofwel deze groep bezit bijna 40 procent van de bitcoins in omloop. Volgens de technische opzet van de bitcoin kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen.

Bitcoin: walvissen kopen tijdens dip

Waar de bitcoin op 11 januari ruim 48 duizend dollar waard was, zakte de waarde in nadat de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC op die dag toestemming gaf voor zogenoemde bitcoin-ETF’s. Dat zijn beleggingsfondsen waarmee het makkelijker is om voor professionele beleggers om blootstelling te krijgen aan de bitcoin, zonder direct in de cryptomunt te beleggen.

De toestemming van de Amerikaanse toezichthouder leidde tot een verkoopgolfje volgens het beursadagium 'buy the rumour, sell the news.'

In de tweede helft van januari daalde de waarde van een bitcoin naar 38 duizend dollar, om vervolgens weer op te krabbelen naar 43 duizend dollar. In die periode sloegen de walvissen toe, zo maakt onderstaande grafiek duidelijk.

In de grafiek laat de zwarte lijn zien hoe de waarde van de bitcoin op 11 januari piekte en vervolgens dipt. De blauwe lijn de activiteit van grote bitcoin-beleggers.

De walvissen hebben in lange tijd niet zoveel bitcoin bijgekocht en laten met het bijkopen in de dip zien vertrouwen te hebben in de koersontwikkeling van de bitcoin op langere termijn.

Sommige analisten verwachten dat de koers van de bitcoin op de middellange termijn gaat stijgen, omdat klassieke vermogensbeheerders van de SEC mogen beleggen in bitcoin-ETFs. De SEC heeft vooralsnog 11 bitcoin-ETF's goedgekeurd, onder meer van vermogensbeheerders Fidelity, Grayscale en BlackRock.

Een deel van de vermogensbeheerders en analisten rekent erop dat bitcoin-ETF's in de loop van dit jaar goed zijn voor miljarden dollars aan belegd vermogen.

LEES OOK: Ethereum presteert in 2024 beter dan de bitcoin, verwacht zakenbank JPMorgan