Een mogelijke technische aanpassing van het netwerk van Ethereum kan de bijbehorende cryptomunt ether volgend jaar een flinke duw in de rug geven, denken analisten van Amerikaanse zakenbank JPMorgan.

In hun verwachtingen voor crypto in 2024 zien analisten van JPMorgan ether beter presteren dan de bitcoin. Nog altijd is de bitcoin de grootste cryptomunt met een totale marktwaarde van bijna 840 miljard dollar. Ether is de nummer twee met een marktwaarde van ruim 270 miljard dollar.

"Hoewel we over het algemeen voorzichtig zijn over de cryptomarkt in 2024, verwachten we dat ether beter zal presteren dan de bitcoin en andere cryptovaluta. Dat komt mede door de aankomende EIP-4844-upgrade van Protodanksharding", meldden de analisten in een rapport.

Protodanksharding is een nieuwe opzet voor Ethereum om de transactiekosten te verlagen en het aantal transacties per seconde te verhogen.

De veranderingen zouden ertoe kunnen leiden dat Ethereum marktaandeel kan winnen doordat de netwerkactiviteiten zullen toenemen.

"We geloven dat ether volgend jaar marktaandeel zal terugwinnen binnen het crypto-ecosysteem", aldus de analisten.

Cryptomunt ether presteert dit jaar prima. Sinds januari steeg de koers van ether 90 procent tot 2.279 dollar vrijdagochtend. Maar dat is nog niets in vergelijking met de bitcoin die met meer dan 150 procent in waarde steeg dit jaar naar naar een niveau van bijna 43.000 dollar.

De stijging van cryptomunten wordt vooral gestuwd door het optimisme rond de mogelijke goedkeuring van beursgenoteerde beleggingsfondsen voor crypto in de vorm van ETF's (exchange traded funds) De analisten van JPMorgan zijn echter nogal sceptisch over de positiviteit rond bitcoin.

Optimisme over bitcoin: terecht of niet?

Crypto-optimisten denken dat een goedkeuring van ETF's de verhandelbaarheid van de bitcoin verbetert en het makkelijker maakt voor nieuwe investeerders om in bitcoin te stappen, zonder dat ze de valuta echt hoeven te bezitten. JPMorgen gelooft daar niet in en denkt dat er met de introductie van ETF's geen nieuw geld in crypto gestoken zal worden, maar dat het eerder rondgepompt gaat worden vanuit andere crypto-activa.

De hype rond de bitcoin wordt extra aangewakkerd door de in april 2024 geplande 'halving'. Het gaat hier om een halvering van de vergoeding die zogenoemde miners krijgen, als ze transacties op het netwerk van de bitcoin goedkeuren. De verwachting is dat het aanbod van nieuwe bitcoins hierdoor daalt, wat een prijsopdrijvend effect kan hebben.

Maar de analisten van JPMorgan stellen dat het verwachte prijseffect al in de huidige koers van de bitcoin is verwerkt en dat de cryptomunt dus niet extra zal stijgen na de 'halving.' Zij houden eerder rekening met een koers van de bitcoin die rond de 35.000 dollar zal noteren als de halvering van de vergoeding voor miners is doorgevoerd.

LEES OOK: Goud, bitcoin, aandelen: alles stijgt – waarom dat niet echt logisch is