• De bitcoin flirt opnieuw met een koersniveau van 60.000 dollar in de race richting een nieuwe all-time high.
  • De bredere adoptie van de munt, ook door institutionele partijen, zorgt voor hernieuwde interesse.
  • Sceptici bekritiseren de munt nog steeds, maar voorstanders zien iets heel anders dan een speculatieve bubbel.

De bitcoin kwam woensdag en donderdagochtend opnieuw dicht bij het niveau van 60.000 dollar in een zoveelste race naar een mogelijke nieuwe all-time high. Het recordniveau van de eerste helft van maart werd net niet gehaald.

Een bredere adoptie van ’s werelds grootste cryptomunt heeft de interesse in de bitcoin deze week opnieuw doen opleven.

Donderdagochtend noteerde de bitcoin een niveau van ruim 59.000 dollar. Op weekbasis is sprake van een stijging van 12 procent.

“De bitcoinrally kan deels zijn aangewakkerd door de interesse van institutionele spelers, zoals we die zien bij recente aankondigingen van Visa en PayPal. Dat vormt de bron van nieuwe all-time highs”, zegt technologiedirecteur Paolo Ardoino van cryptobeurs Bitfinex tegen Insider.

"De praktische toepassing van betaalmogelijkheden voor fintechbedrijven en hun klanten neemt toe. Dat voedt ook de interesse van particuliere beleggers", stelt Ardoino.

Dinsdag zei betalingsdienstverlener PayPal dat zijn Amerikaanse klanten hun cryptomunten kunnen gaan gebruiken om wereldwijd te betalen. Dit betekent in de praktijk dat klanten onder andere bitcoin en ether bij de virtuele kassa kunnen omzetten in klassieke valuta om aankopen te doen.

Visa maakt cryptobetalingen mogelijk

CME Group, 's werelds grootste derivatenmarktplaats, onthulde dinsdag ook dat het zijn aanbod van cryptoproducten uitbreidt met 'micro bitcoin futures'. Deze termijncontracten zullen een tiende van een bitcoin zijn, waardoor beleggers bitcoin tegen lagere kosten kunnen verhandelen.

Het nieuwe product moet nog worden goedgekeurd worden, maar het is de bedoeling dat de handel op 3 mei van start gaat.

Visa kondigde maandag aan dat het gebruik van USD Coin mogelijk te maken om betalingstransacties af te wikkelen op zijn platform via Crypto.com. Het betalingsbedrijf is van plan om later dit jaar meer partners dezelfde route te laten volgen.

De USD Coin is een zogenaamde 'stablecoin' op het ethereumnetwerk. De koers is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar: 1munt is altijd 1 dollar waard.

Lees ook: De transactiekosten op het ethereum-netwerk rijzen de pan uit – dit moet je weten over ‘gas fee’ en ‘gas price’

Bitcoin is dit jaar met ongeveer 103 procent gestegen en heeft in de afgelopen 12 maanden een stijging van meer dan 600 procent gekend. De cryptomunt kwam dit jaar voor het eerst uit op een marktkapitalisatie van 1.000 miljard dollar en bereikte een all-time high van meer dan 60.000 dollar.

Sceptici hebben de koersstijgingen van cryptomunten lang bekritiseerd als een speculatieve zeepbel die op het punt staat uit elkaar te spatten, met het argument dat cryptovaluta geen intrinsieke waarde hebben. Maar voorstanders denken daar heel anders over.

"Ik denk niet dat bitcoin of andere cryptomunten op dit moment een zeepbel zijn", vertelde John Wu van blockchainbedrijf AVA Labs aan Insider. "De volatiliteit van bitcoin op jaarbasis ligt net onder de 100 procent. We hebben dus een zeer volatiele beleggingsklasse."

[activecampaign form=28]

Lees ook: