De stablecoin BUSD, die gebruik maakt van de merknaam van cryptobeurs Binance, heeft het zwaar.

BUSD is in principe één op één inwisselbaar voor de dollar en afgelopen maand hebben beleggers op grote schaal BUSD-tokens ingewisseld voor dollars.

De uitstroom uit BUSD bedroeg in februari meer dan 6 miljard dollar, zo meldt zakenkrant The Financial Times.

BUSD is de op twee na grootste stablecoin en heeft een marktwaarde van ongeveer 10 miljard dollar, volgens gegevens van Coinmarketcap.com.

De terugtrekking van vermogen uit de stablecoin wordt in verband gebracht met strengere regulering voor cryptomunten in de VS. Afgelopen maand kreeg cryptobedrijf Paxos in de VS een verbod opgelegd om de handel in de BUSD te faciliteren.

Topman Changpeng Zhao van Binance heeft steeds benadrukt dat er geen directe relatie is tussen de cryptobeurs Binance en BUSD. Laatstgenoemde maakt alleen gebruik van de merknaam van Binance.

"BUSD worddt niet uitgegeven door Binance", twitterde Zhao afgelopen maand. "Er is een overeenkomst met Paxos dat ze ons merk mogen gebruiken, maar wij hebben deze munt niet gecreëerd."

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een aanklacht ingediend tegen Paxos. Volgens de SEC moet de BUSD gezien worden als een belegging en daarom aan bepaalde toezichtsregels voldoen. Paxos zou op dit punt in gebreke blijven.

Cryptobeurs Coinbase heeft de handel BUSD inmiddels opgeschort met de verklaring dat de stablecoin "niet langer aan onze criteria voldoet."

De Amerikaanse beurswaakhond SEC lijkt onder meer strenger te willen optreden tegen bepaalde cryptomunten met claims dat die onder de toezichtsregels van reguliere effecten moeten vallen.

LEES OOK: Crypto-oplichters proberen in te spelen op de hype rond artificial intelligence met scams rond ChatGPT