Binance, ’s werelds grootste handelsplatform voor crypto’s, heeft dinsdag bekend gemaakt dat het een wereldwijd programma gaat lanceren om handhavers te trainen in het herkennen van cybermisdaden.

Binance stelde in een verklaring dat het programma de eerste wereldwijd gecoördineerde inspanning van de sector is om cybercrime tegen te gaan. De focus is niet alleen het opsporen van misdrijven, het biedt ook hulp bij de vervolging van “partijen die digitale munten exploiteren”, aldus Binance. 

Vorige maand waarschuwde de FBI dat cybercriminelen steeds vaker misbruik maken van zwakke plekken van ‘decentralized finance‘ (DeFi) platformen om zo cryptocurrency te stelen van beleggers. Het gaat dan om financiële platformen zonder tussenpersonen, zoals een bank of notaris.

Cybercriminelen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 1,3 miljard dollar aan cryptocurrencies gestolen, waarvan bijna 97 procent werd gejat van DeFi-platforms, aldus de FBI.

Binance wereldwijd actief bij opsporing misdaad

Volgens Binance heeft het onderzoeksteam van het platform sinds november 27.000 meldingen van handhavers onderzocht. Ook heeft het team het afgelopen jaar meer dan 30 workshops voor politieteams in landen als het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Canada, Duitsland, Israël en Zuid-Korea georganiseerd. 

“Wij werken nauw samen met handhavers om verdachte accounts en frauduleuze activiteiten op te sporen en te traceren, en dragen zo bij aan de strijd tegen de financiering van terroristische groepen, ransomware, mensenhandel, kinderporno en financiële misdrijven”, aldus Tigran Gambaryan, de VP van Binance, in de verklaring. 

Het trainingsprogramma wordt geleid door leden van het onderzoeksteam van Binance. Dat bestaat uit beveiligingsexperts, voormalige handhavers, analisten en agenten die hebben geholpen bij het oprollen van grote criminele platforms zoals Silkroad en Hydra.

De eendaagse training bevat workshops over blockchains en cryptomunten en discussies over methoden die Binance heeft ontwikkeld om criminelen op te sporen.

In Nederland ligt Binance met handhaving overhoop

Ondanks de goede relatie die Binance heeft met politieteams wereldwijd, loopt het contact met de Nederlandse handhaving op dit moment wat minder soepel. In juli kreeg de cryptobeurs een boete van ruim 3,3 miljoen euro van De Nederlandsche Bank (DNB). 

Volgens de toezichthouder bood Binance in Nederland cryptodiensten aan zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB, wat in dit geval een “zeer ernstige” overtreding zou zijn.

LEES OOK: Cryptobeurs Binance krijgt boete van ruim €3,3 miljoen van DNB voor het aanbieden van diensten zonder de verplichte registratie