Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, is zijn dominantie verder aan het vergroten, na het ineenstorten van FTX in november 2022

Volgens gegevens van CryptoCompare heeft Binance zijn marktaandeel voor de vierde maand op rij weten te vergroten: van 59,4 procent in januari naar 61,8 procent in februari. Het handelsvolume steeg met 13,7 procent naar een nieuwe recordhoogte van 504 miljard dollar.

Handelsbeurs Coinbase staat op ruime afstand op de tweede plaats met een handelsvolume van 39,9 miljard dollar in februari, 29 procent minder dan een maand eerder. Kraken staat met 19,3 miljard dollar en een afname van 11 procent afgelopen maand op de derde plaats.

Toezichthouders in verschillende landen richten hun blik steeds meer op Binance. Zo heeft een medewerker van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onlangs gezegd dat de Amerikaanse tak van Binance mogelijk “een niet-geregistreerde effectenbeurs” exploiteert. Het bedrijf ontkent die beschuldiging.

"Ondanks de recente kritiek zoeken marktdeelnemers de beschutting van Binance met het idee dat de grootste beurs ter wereld een van de veiligste plekken is om te handelen", zegt analist Jacob Joseph van CryptoCompare tegen CoinDesk.

Faillissement FTX

Intussen is de voormalige concurrent FTX verwikkeld in een faillissementsprocedure en daarmee volledig uit beeld als rivaal op de cryptomarkt.

Het omgevallen platform van Sam Bankman-Fried probeert nog altijd geld terug te vorderen om schuldeisers en klanten terug te kunnen betalen. En medewerkers van FTX hebben onlangs ook een rekening van 38 miljoen dollar ingediend voor een maand werk, blijkt uit rechtbankdocumenten.

De nieuwe CEO van FTX, John Ray III, die aan het begin van deze eeuw hielp de puinhoop bij Elron op te ruimen, kwam zelf met een rekening van 305.565 dollar voor februari. 

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini zegt dat 90% van crypto pure oplichting is – en dat Sam Bankman-Fried geen uitzondering zal blijken