• De topman van cryptobeurs Binance, Changpeng Zhao, zal aftreden als onderdeel van een schikking die is gesloten in een Amerikaanse fraudezaak, schrijft The Wall Street Journal.
  • Binance en Zhao werden deze zomer aangeklaagd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC op verdenking van witwasfraude.
  • Met de schikking zou Zhao ervoor zorgen dat Binance overeind blijft, aldus de krant.
  • Lees ook: Kleinere cryptobeurzen profiteren van harde aanpak van Binance door toezichthouders

CEO en medeoprichter Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance is van plan zijn functie neer te leggen. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal is deze stap onderdeel van een deal met onder meer het Amerikaanse ministerie van Justitie.

’s Werelds grootste cryptobeurs is deze zomer door de Amerikaanse beurswaakhond SEC aangeklaagd. Het bedrijf wordt beschuldigd van het misleiden van investeerders en het exploiteren van een ongeregistreerd handelsplatform.

Topman Zhao van Binance wordt beschuldigd van het opzetten van “een uitgebreid plan om de Amerikaanse federale effectenwetten te ontduiken”, aldus de SEC.

Zhao moet zich dinsdag voor de federale rechtbank in Seattle verantwoorden. Met de schikking kan cryptobeurs Binance blijven functioneren, stelt de Amerikaanse krant. Het bedrijf zou ermee hebben ingestemd om schuld te bekennen in een strafrechtelijke aanklacht en een boete van 4,3 miljard dollar (omgerekend 3,9 miljard euro) te betalen.

Binance ligt al een tijd onder de loep bij financiële toezichthouders in diverse landen, omdat het cryptobedrijf zich niet aan de regels voor beleggingen zou houden. Binance mag zijn diensten onder meer niet aanbieden in Nederland. Naar verluidt zijn er ook al veel banen bij het bedrijf geschrapt.

De rechtszaak maakte het voor Binance bovendien moeilijk om zaken te blijven doen. Zo verbraken banken in de Verenigde Staten hun banden met de Amerikaanse tak van Binance, waardoor klanten van het handelsplatform cryptomunten zoals de bitcoin er niet meer konden inwisselen voor dollars.

LEES OOK: Dogecoin gaat écht naar de maan: fans schieten in december fysieke munt de ruimte in