Microsoft-oprichter Bill Gates behoort tot de rijkste mensen ter wereld en staat dezer dagen vooral bekend als één van de meest actieve filantropen.

Samen met zijn vrouw Melinda heeft Gates in totaal omgerekend zo’n 40 miljard euro van zijn fortuin weggegeven aan goede doelen, volgens de vakuitgave The Chronicle of Philanthropy.

Gates heeft ook aangekondigd het gros van zijn vermogen te zullen spenderen aan goede doelen. Maar voorlopig betekent dat niet dat Gates minder rijk wordt. Integendeel.

Vergeleken met een jaar geleden is Gates 9,5 miljard dollar (8 miljard euro) rijker geworden, volgens de miljardairslijst van persbureau Bloomberg.  Zijn vermogen wordt geschat op ongeveer 100 miljard dollar.

In 2014 bedroeg het vermogen van Gates naar schatting 76 miljard dollar. In vijf jaar tijd is hij dus bijna een kwart rijker geworden. Momenteel is alleen Amazon-oprichter Jeff Bezos rijker met een geschat vermogen van 146 miljard dollar.

Rijkdom Gates leunt niet meer op Microsoft

Het blijft overigens lastig om vast te stellen hoe rijk Gates werkelijk is. Veel van zijn beleggingen worden gedaan door het investeringsfonds Cascade Investment. Via dit vehikel heeft Gates belangen in grote beursgenoteerde bedrijven, investeert hij in vastgoed en ook minder in het oog springende bedrijven.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat Gates voor zijn rijkdom nog maar heel beperkt leunt op Microsoft. Het softwarebedrijf presteert prima onder topman Satya Nadella, maar in de afgelopen vijftien jaar heeft Gates het grootste deel van zijn belang in Microsoft verkocht.

In 2004 had Gates nog 1,1 miljard aandelen Microsoft, tegenwoordig zijn dat er ongeveer 103 miljoen. Die hebben een waarde van zo'n 12 miljard dollar.

Het grootste deel van het vermogen van Gates komt dus uit andere bronnen dan zijn belang in Microsoft. En terwijl hij de meeste tijd besteedt aan zijn charitatieve werkzaamheden, groeit het vermogen van Bill Gates sneller dan hij z'n geld kan weggeven.

Lees meer over miljardairs: