Microsoft-oprichter Bill Gates raadt aan je agenda niet te vol te plannen.

De miljardair kwam met die tip in een post op Threads en citeerde daarbij topbelegger Warren Buffett.

“Het heeft me veel te lang gekost om me te realiseren dat je niet elke seconde van je agenda vol hoeft te plannen om succesvol te zijn”, schrijft Gates.

Toen hij de baas van Microsoft was, stond Gates bekend om zijn uiterst strakke tijdschema’s, waarbij hij zijn dag letterlijk van minuut tot minuut plande – een aanpak die ook CEO Elon Musk van Tesla zegt te hanteren.

"Ik dacht dat dat de enige manier was om zaken voor elkaar te krijgen", zei Gates in 2017 over zijn overvolle agenda in een interview waar ook Buffett bij was.

Hij zegt dat zijn visie veranderde toen hij de opzettelijk lege kalender van Buffett zag. "Je hebt controle over je eigen tijd", zegt Gates. "Het is geen teken van discipline om elke minuut van je dag ingepland te hebben."

Een minder volle agenda verhoogt de productiviteit

Buffett, de CEO van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, is lang voorvechter geweest van het verhogen van de productie door het verminderen van drukke werkzaamheden – een benadering die wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Mensen die de vrijheid hebben zich te concentreren op creatief werk in plaats van op drukke werkzaamheden zijn gelukkiger, productiever en meer betrokken bij hun werk, schreef Business Insider eerder al eens op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Nadat hij de agenda van Buffett had gezien, begon Gates zelf ook veel soepeler om te gaan met zijn planning. Een aantal jaar geleden omschreef Business Insider een dag uit het leven van de Microsoft-miljardair, waarin volop tijd was voor tennis, lezen, bloggen en zijn familie.

LEES OOK: Deze 12 eigenschappen en gewoontes verklaren het succes van Warren Buffet, volgens een andere topbelegger