De steenrijke Microsoft-oprichter Bill Gates zegt gelukkiger te zijn sinds hij miljardair is geworden en zich niet meer druk hoeft te maken over zorg- en studiekosten.

Maar hij benadrukt in een vraag-en-antwoordsessie op Reddit – een AMA – dat je voor geluk en een financieel stressvrij bestaan echt geen miljardair hoeft te worden.

In de Verenigde Staten worden de zorg en hoger onderwijs in rap tempo duurder, maar daar hoeft Gates zich met zijn vermogen van omgerekend bijna 83 miljard euro geen zorgen om te maken:

“Verlost zijn van financiële zorgen is echt een zegen”, stelt hij dan ook tijdens de AMA (Ask Me Anyting). Hij en zijn vrouw Melinda hebben drie kinderen van wie de oudste, Jennifer, onlangs is afgestudeerd aan het prestigieuze Stanford.

Maar het is echt niet nodig om zo rijk te worden als hijzelf om gelukkig te worden, stelt Gates. “Natuurlijk hoef je geen miljard te hebben om dat punt te bereiken. We moeten de kosten voor zorg en onderwijs omlaag brengen, zodat het voor iedereen toegankelijk is.”

Bovendien zit het echte geluk volgens Gates in andere zaken dan geld: "Mensen zeggen vaak dat het een heel speciaal gevoel geeft als het goed gaat met je kinderen. Als ouder ben ik het daar helemaal mee eens."

Ook sporten kan je een stuk gelukkiger maken, zegt Gates. "Soms kunnen beloften aan jezelf je geluk verhogen, zoals meer gaan sporten."

Maar dat laat onverlet dat hij met al zijn geld ook heel leuke dingen kan doen. Zo vertelde Gates dat hij een speciale trampolinekamer heeft op zijn 112 miljoen euro kostende landgoed. "Dat lijkt misschien een beetje overdreven, maar mijn kinderen vinden het geweldig om er hun overtollige energie kwijt te raken."

Foto: Een Bombardier BD-700 Global Express waar Bill Gates er ook een van in bezit heeft. Bron: Business Insider.

Hij heeft ook een zwembad op zijn landgoed met een muzieksysteem onder water, een privébibliotheek en een eigen theater. Daarnaast bezit Gates een privévliegtuig ter waarde van 35 miljoen euro dat 19 passagiers kan vervoeren.

Maar Bill en zijn echtgenote Melinda hebben ook herhaaldelijk gezegd dat het niet eerlijk is dat zij zo rijk zijn. Daarom geven ze het merendeel van hun fortuin weg via de Giving Pledge, die ze in 2010 oprichtten.

Lees meer: