Bill Gates realiseerde zich pas op latere leeftijd, toen hij vader werd, dat het leven niet alleen om werk draait.

“Toen ik zo oud was als jullie, geloofde ik niet in vakanties”, vertelde Gates afgelopen weekend in een toespraak voor afgestudeerden van de universiteit van Noord-Arizona. “Ik geloofde niet in het weekend en eiste van iedereen om me heen dat men hard werkte.”

De miljardair, die de op drie na rijkste mens ter wereld is, brak zijn studie aan de Harvard Universiteit af om Microsoft te starten. Zijn boodschap voor de huidige generatie studenten is dat niet alles draait om vroeg succes boeken: “Je bent geen luilak, als je jezelf wat ruimte gunt.”

Gates zei dat hij in de begindagen van Microsoft het belang van een balans tussen werk en privé niet begreep. Daarom hield hij vanuit zijn kantoorraam, dat uitkeek over de parkeerplaats, bij welke werknemers vroeg vertrokken, of laat bleven.

Inmiddels heeft Gates een andere kijk op op de balans tussen werk en privé: "Neem de tijd om relaties te koesteren, je successen te vieren en te herstellen van je verliezen. Neem een pauze wanneer dat nodig is. Geef mensen om je heen ruimte voor zichzelf, als ze dat nodig hebben."

In het verleden stelde Gates hoge eisen als het ging om de werkethiek van werknemers. Hij zou bijvoorbeeld in zijn tijd als topman van Microsoft midden in de nacht kritische 'flame mails' hebben gestuurd, vertelden zijn biografen aan CNBC.

"Toen ik bij Microsoft werkte, was ik hard voor collega's", schreef Gates in 2019 op zijn blog. "Ons succes was daar gedeeltelijk aan te danken, maar ik weet zeker dat die werkcultuur deels overtrokken was."

In zijn toespraak van afgelopen weekend adviseerde de miljardair studenten om beslissingen in de loop van het leven opnieuw te evalueren. Ook benadrukte hij het belang van blijven leren.

"Je voelt nu waarschijnlijk veel druk om de juiste beslissingen te nemen over je carrière", zei Gates. "Het voelt misschien alsof die beslissingen vast staan. Dat is niet zo. Wat je morgen doet - of de komende tien jaar - hoeft niet te zijn, wat je je hele leven doet."

Gates adviseerde de studenten om te vertrouwen op vriendschappen en te werken aan projecten die belangrijke problemen oplossen, zoals klimaatverandering of vooroordelen bij de toepassing van kunstmatige intelligentie.

"Jullie studeren af in een tijd van ongekende mogelijkheden om mensen te helpen," vertelde Gates de afgestudeerden. "Elke dag ontstaan er nieuwe industrieën en bedrijven waarmee jullie je brood kunnen verdienen door een verschil te maken. En door de vooruitgang in wetenschap en technologie is het gemakkelijker dan ooit om een grote impact te hebben."

LEES OOK: Bill Gates gaat nog meer van zijn vermogen doneren, en wil zo langzaam van de lijst van rijkste mensen ter wereld verdwijnen