Mede-oprichter van Microsoft en miljardair Bill Gates leest veel.

Hij deelt regelmatig een leeslijst op zijn blog, en de boeken die daartussen staan zijn vaak interessant.

Deze zomer draait zijn leeslijst om de coronapandemie.

Door de coronacrisis zijn een hoop mensen benieuwd waar miljardair Bill Gates zich nu precies mee bezighoudt.

De mede-oprichter van Microsoft is de afgelopen jaren een deskundige geworden op het gebied van de wereldgezondheid en waarschuwt al jaren voor een pandemie.

Dus wat vindt Gates precies van de coronacrisis? Gaan we er wel op de goede manier mee om, wat moeten we anders doen? Veel mensen vragen zich af wat hij vindt.

Dat maakt zijn leeslijst van deze zomer extra interessant.

Lees ook op Business Insider

Gates staat erom bekend dat hij veel leest. Hij deelt regelmatig een leeslijst op zijn blog. Daar staan behoorlijk stevige titels tussen, maar ook mensen die een leuk boek aan het strand willen lezen kunnen er hun hart mee ophalen.

Deze zomer draait de leeslijst van Gates om de coronapandemie. Het ene boek is wetenschappelijk georiënteerd, het andere beschrijft hoe je het beste omgaat met trauma’s. Er zit vast ook iets interessants voor jou tussen:


The Choice van Edith Eva Eger (De keuze: leven in vrijheid)

Foto: Amazon

Als tiener werd Edit Eger naar Auschwitz gestuurd, waar haar familie werd vermoord. Ze werd gedwongen om voor een Duitser te dansen om het drama te kunnen overleven en werd in 1945 gered toen het vernietigingskamp bevrijd werd.

In haar boek De keuze: leven in vrijheid vertelt Eger haar verhaal en geeft ze advies over hoe je met dit soort gebeurtenissen om kunt gaan.

“Haar unieke verhaal biedt fascinerende inzichten, en ik denk dat veel mensen haar tips in deze moeilijke situatie geruststellend zullen vinden”, schrijft Gates.


The Great Influenza van John Barry (niet in het Nederlands beschikbaar)

Foto: Amazon

Tijdens de Eerste Wereldoorlog brak er een griepvirus uit op een legerbasis in de Amerikaanse staat Kansas. Het virus trok mee met de militairen richting het oosten, en uiteindelijk stierven er wereldwijd 100 miljoen mensen aan.

In dit boek schrijft auteur en historicus John Barry over de pandemie, en dat is nu opeens wel heel relevant. “Als je op zoek bent naar een historische vergelijking, is de Spaanse griep-uitbraak van 1918 de beste die er is. Barry leert je in dit boek alles wat er te leren valt over een van de dodelijkste uitbraken in de geschiedenis”, schrijft Gates.


Cloud Atlas van David Mitchell (Wolkenatlas)

Foto: Amazon

Als je liever een roman leest, raadt Gates het boek Wolkenatlas aan. Daarin zie je “de beste en slechtste kanten van de mensheid”.

“Het is een beetje moeilijk om de plot te beschrijven, omdat er zes verhaallijnen door elkaar heen lopen die zich ook nog in verschillende eeuwen afspelen. Maar als je zin hebt in een meeslepend verhaal over de goede en slechte kanten van de mensheid, is dit een goed boek”, schrijft Gates.


The Ride of a Lifetime van Robert Iger (De rit van mijn leven)

Foto: Amazon

Robert Iger werd in 2005 de CEO van The Walt Disney Company en stond ongeveer 15 jaar aan het hoofd van het entertainmentbedrijf, totdat hij dit jaar ontslag nam. In zijn boek beschrijft Iger de belangrijkste eigenschappen voor een leider: optimistisch, dapper, vastbesloten en eerlijk.

“Dit is een van de beste boeken over het zakenleven die ik in lange tijd heb gelezen”, schrijft Gates. “Het lukt Iger heel goed om te beschrijven hoe het is om een groot bedrijf te leiden. Of je nu op zoek bent naar nieuwe inzichten of gewoon een leuk boek wil lezen, ik denk dat iedereen de verhalen in dit boek vermakelijk vindt.”


Good Economics for Hard Times van Abhijit Banerjee en Esther Duflo (Hoe de economie de wereld kan redden)

Foto: Amazon

In 2019 wonnen Banerjee en zijn vrouw Duflo, die allebei hoogleraar zijn aan de Amerikaanse topuniversiteit MIT, de Nobelprijs voor de Economie voor hun onderzoek naar hoe armoede kan worden teruggedrongen. In hun boek vatten ze dat onderzoek samen.

“Gelukkig voor ons maken ze de economie heel toegankelijk. In hun boek gaan ze in op ongelijkheid en de beleidskeuzes die daaraan ten grondslag liggen. In landen als de Verenigde Staten is dat heel relevant”, schrijft Gates.

Lees meer leeslijsten van Bill Gates: