Bill Gates leest behoorlijk veel boeken voor een man die druk bezig is malaria uit te roeien en toiletten wereldwijd hygiënischer te maken.

Het is bekend dat de Microsoft-oprichter, miljardair en filantroop een boek per week leest, ofwel zo’n 50 boeken per jaar.

Dit jaar heeft hij vijf boeken verkozen tot favoriet, allemaal non-fictie.

In het verleden heeft Gates heel wat boeken aangeraden, de titels van dit jaar prijst hij als cadeauwaardig. De onderwerpen variëren van autonome wapens tot meditatie, dus de selectie biedt voor ieder wat wils.

“Hiermee zul je de plank niet misslaan, als je nog naar een cadeau zoekt voor vrienden of familie”, schrijft Gates op zijn blog.

Hier komen zijn aanbevelingen:


'Bloedfraude' door John Carreyrou

Lezers van Business Insider zullen ongetwijfeld bekend zijn met Bloedfraude - het verhaal over Theranos, de startup die draait om revolutionaire bloedtesten. Het bedrijf heeft investeerders, patiënten en zakenpartners bedrogen door hen te laten geloven dat de technologie écht werkte.

Elizabeth Holmes was pas 19 jaar toen ze het bedrijf oprichtte. Theranos trok enorme investeringen en de oprichtster steeg naar grote hoogten, het leverde haar wereldfaam op. Totdat The Wall Street Journal onthulde dat Theranos testresultaten vervalste. Dit leidde tot sluiting van de labs en testcentra. Holmes en haar voormalig zakenpartner Sunny Balwani zijn aangeklaagd voor fraude en kunnen een gevangenisstraf tegemoet zien.

Eerder dit jaar sprak Business Insider de auteur van het boek, John Carreyrou, over hoe Theranos in staat kon zijn tot deze zwendel. "Ik denk dat Elizabeth was vergeten dat haar bedrijf geen computersoftwarebedrijf is", zei hij.

Gates noemt het boek "een waarschuwing voor de verleidingen van beroemd zijn" en een les voor Silicon Valley.


'Army of None' door Paul Scharre

Bron: Amazon

Het boek van Paul Scharre, Army of None, onderzoekt een actuele en belangrijke vraag: waarom zouden we computers de touwtjes in handen moeten geven?

In een tijd waarin autonome wapens geprogrammeerd kunnen worden om menselijke doelwitten van de aardbodem te vegen, voorzien velen een toekomst met onnodige moorden en burgerslachtoffers. Army of None pleit voor kunstmatige intelligentie gecombineerd met ons eigen oordeel, zodat een algoritme niet het laatste woord heeft over een mensenleven.

Gates zei dat het boek een gat in zijn canon heeft gevuld. "Mijn eerste poging om meer over autonome wapens te leren, was een aanfluiting", schreef hij. "Ik las een droog en gedateerd boek. Een paar maanden geleden las ik echter Army of None. Het is het boek waar ik op had gewacht."


'Leerschool' door Tara Westover

Fans van de Netflix-documentaire Wild, Wild Country zullen smullen van Tara Westover's memoires. Haar boek Leerschool gaat over een vrouw die is opgegroeid in een mormonengemeenschap, waar ze woonde in een huis dat bestemd was om het einde van de wereld te overleven. Haar complotdenkende vader dacht dat de dag des oordeels niet lang op zich zou laten wachten.

Ondanks dat ze tot haar zeventiende nooit een klaslokaal van binnen had gezien, lukte het Westover om toegelaten te worden tot de Brigham Young University. Van daaruit kreeg ze een Gates-beurs, iets wat Gates niet wist totdat hij haar boek las. Met de beurs kwam ze op het prestigieuze Cambridge University terecht.

Haar verhaal is er een van trauma, uitsluiting en uiteindelijk zelfontplooiing. Het boek raakt ook de polarisatie in de VS, tussen rode en blauwe staten, landelijke en stedelijke gebieden en de mensen die gestudeerd hebben versus degenen die niet hoogopgeleid zijn.

Toen Gates met Westover over dit onderwerp sprak, deelde ze het volgende met hem: "Ik maak me zorgen dat een opleiding voor sommige mensen een stok is om anderen naar beneden te slaan. Of dat het iets is waarmee je je superieur kunt voelen jegens de ander", zei ze. "Ik denk juist dat onderwijs een geweldig mechanisme voor verbinding en gelijkheid kan zijn."


'21 lessen voor de 21ste eeuw' door Yuval Noah Harari

 

Bron: Thomas Rap

Eigenlijk klopt de titel van historicus Yuval Noah Harari's laatste boek niet, zegt Gates. "Hoewel je enkele concrete lessen zult vinden die overal worden verspreid, verzet Harari zich vooral tegen handige instructies."

In plaats van mensen iets voor te schrijven, moedigt het boek aan tot mindfulness en meditatie wanneer ze geconfronteerd worden met 's werelds grootste problemen, zoals terrorisme en ongelijkheid.

Hoewel Gates enkele argumenten in het boek betwist, zoals het idee dat sociale media politieke polarisatie hebben veroorzaakt, omarmt hij het idee van het temperen van onze zorgen als we voor de grootste uitdagingen in ons leven staan.

Hij kwam ook met zijn eigen levensles: "Ik moet uitkijken dat ik mezelf niet voor de gek houd door te denken dat de dingen beter of slechter zijn dan ze in werkelijkheid zijn."


'Headspace, voor een hoofd vol leegte' door Andy Puddicombe

We blijven bij het thema mindfulness, want Gates' laatste aanbeveling legt op basis van onderzoek uit waarom meditatie zo'n krachtige tool is om af te rekenen met afleiding.

De auteur van het boek, Andy Puddicombe, is een gewijd boeddhist en mede-oprichter van Headspace, een populaire meditatie-app met oefeningen, animaties, artikelen en video's.

Gates noemt Puddicombe "de persoon die hem van scepticus in gelovige heeft veranderd". Hij heeft Puddicombe zelfs gevraagd om anderhalve dag lang meditatieoefeningen door te nemen met zijn familie.

"Ik weet niet zeker in hoeverre meditatie mij had geholpen te concentreren in de vroege Microsoft-periode", schrijft Gates. "Maar nu ik getrouwd ben met drie kinderen, en een bredere professionele en persoonlijke interesse heb, is het een geweldig middel om mijn focus te verbeteren."

LEES OOK: Bill Gates is goed voor 83 miljard euro en dat gaat hij allemaal weggeven – en wel hieraan