Met de zomervakantie voor de deur is een belangrijke vraag: welke boeken gaan mee op reis? Ter inspiratie maakt Bill Gates elk jaar een zomerleeslijst. Dit jaar staat Upheaval, het nieuwe boek van Jared Diamond, bovenaan. “Ik ben groot fan van alles wat Jared heeft geschreven en dit is geen uitzondering”, zegt Gates in zijn aanbeveling.

Diamond werd bekend met de klassieker Guns, Germs, and Steel. Daarin geeft hij een verklaring waarom culturen uit Eurazië die op andere continenten wisten te overheersen. Anders gezegd: waarom gingen Europeanen naar Amerika, maar kwamen oorspronkelijke Amerikanen niet naar Europa?

In Upheaval probeert Diamond opnieuw een allesomvattende theorie neer te zetten, dit keer voor de vraag hoe landen nationale crises te boven kunnen komen.

Gates over het boek: “Hij gebruikt een serie van fascinerende cases om te laten zien hoe landen omgaan met existentiële uitdagingen zoals een burgeroorlog, een buitenlandse dreiging of algehele malaise. Het klinkt een beetje deprimerend, maar ik eindigde het boek optimistischer dan ik eraan begon.”

Gates is niet de enige die lovend is. Andere media over Upheavel:

“Het is moeilijk voor te stellen dat het nieuwe boek van de wereldberoemde milieuhistoricus Jared Diamond op een beter moment was gekomen.” – The Guardian

“Het nieuwe boek van Jared Diamond, Upheaval, geeft een overtuigende verklaring waarom sommige landen slagen en andere niet.” – Bloomberg

Lees ook op Business Insider

Wij geven Upheaval weg in onze winactie. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je maakt kans om een exemplaar te winnen. Vrijdag 19 juli mailen we de winnaar.