De Britse regering gaat in het geval van het vertrek uit de Europese Unie zonder overeenkomst, de no deal-Brexit, bijna alle importheffingen opheffen. Dit zou vooral gevolgen voor de handelsverhouding met landen buiten de EU.

Britse media meldden dat momenteel al 80 procent van de import zonder heffingen wordt ingevoerd, maar dat wordt na de no deal-Brexit gemiddeld 87 procent in de plannen van de regering.

Het Temporary Tariff Regime moet ingaan vanaf de avond van 29 maart en zal twaalf maanden gelden, in afwachting van een definitieve douaneregeling, aldus de Britse staatssecretaris voor Handel George Hollingbery op een persconferentie. De bedoeling is om een prijsschok te vermijden, in de supermarkt en voor bedrijven.

Importheffingen voor EU-landen bij no deal-Brexit

Voor EU-landen komen er onder zulke omstandigheden, in tegenstelling tot nu, juist wel importheffingen, onder meer op brandstof, kunstmest, bepaalde soorten fruit en vis, zuivelproducten, vlees en auto’s. Een nieuwe auto uit de EU zou dan met een heffing van meer dan 10 procent worden belast. Londen zal volgens de plannen bij een chaotische brexit importheffingen invoeren op 18 procent van de goederen geïmporteerd uit de EU.

De no deal-Brexit kan goed uitpakken voor exporteurs die Britten als klant hebben en niet in de EU gevestigd zijn. In de plannen van de Britse regering stijgt het percentage goederen dat zonder importtarieven uit die landen wordt ingevoerd naar 92 procent. Dat percentage is nu 56 procent.

De achilleshiel van het hele tarievenplan is echter de grens van het Britse Noord-Ierland en EU-land Ierland. In het plan blijft hier de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU voorlopig, zeker een jaar, om politieke redenen helemaal open.

Dat Noord-Ierland Brits is, wordt betwist door de republikeinen op het eiland. En het wordt fel verdedigd door de pro-Britse unionisten in de regio. In een vredesakkoord tussen beide groepen is 20 jaar geleden afgesproken dat de grens onzichtbaar blijft.

Lees meer: Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is in de Brexit-onderhandelingen

Woensdagavond stemt het Britse parlement rond 20.00 uur over de vraag of een no deal-Brexit hoe dan ook voorkomen moet worden. Het is waarschijnlijk dat een grote meerderheid van het Lagerhuis 'ja' stemt. Morgen staat een stemming over uitstel van de Brexit op de planning.

Lees meer: