Bij acht van de tien meest voorkomende beroepen in het mkb verdienen vrouwen minder geld dan mannen, meldt kennisplatform MKB Servicedesk.

Hoe groot de loonkloof is, verschilt sterk per beroep. Zo verdienen vrouwelijke magazijnmedewerkers 14,3 procent minder dan hun mannelijke collega’s, terwijl bij administratief medewerkers het verschil slechts 3,7 procent is.

De gemiddelde salarissen voor de 10 meest voorkomende functies in het mkb in 2023.
De gemiddelde salarissen voor de 10 meest voorkomende functies in het mkb in 2023.
MKB Servicedesk

MKB Servicedesk en mkb-dienstverlener Van Spaendonck analyseerden 1,4 miljoen anonieme loonstroken en ontdekten dat de gemiddelde loonkloof bij de tien meest voorkomende beroepen vorig jaar en het jaar daarvoor rond de 6 procent lag. De loonstijgingen waren in die jaren ongeveer gelijk, volgens de onderzoekers.

Bij de studie is rekening gehouden met leeftijd, contracturen en werkervaring.

Loonkloof neemt toe, naarmate leeftijd stijgt

Opvallend is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen fors toeneemt, naarmate de leeftijd stijgt. Waar mannen in de leeftijdsgroep 22-27 jaar gemiddeld 'slechts' 3,4 procent meer verdienen dan vrouwen, verdienen mannen die eind 50 zijn gemiddeld bijna een kwart meer dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Na de grens van 60 jaar neemt de loonkloof weer iets af, tot 4 procent in de leeftijdsgroep 70-75 jaar.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in het mkb neemt toe, naarmate de leeftijd stijgt.
De loonkloof tussen mannen en vrouwen in het mkb neemt toe, naarmate de leeftijd stijgt.
MKB Servicedesk

Mannen worden vaker benaderd voor nieuwe baan

Beroepen die vaak door mannen worden uitgeoefend worden volgens de onderzoekers gemiddeld beter betaald dan banen die als vrouwenberoepen worden gezien.

Ook wordt een man vaker benaderd voor een nieuwe baan dan een vrouw en onderhandelen mannen vaker over hun loon en andere arbeidsvoorwaarden.

"Als je vaker wordt benaderd, heb je meer om uit te kiezen en weet je beter wat je waard bent. Ik kan me voorstellen dat mannen hierdoor meer durven te vragen tijdens onderhandelingen", zegt hoofdredacteur Jade Karthaus van MKB Servicedesk.

Bij deze banen verdienen vrouwen meer dan mannen

Overigens zijn er ook banen waarbij vrouwen juist meer betaald krijgen. Vrouwelijke pedagogisch medewerkers verdienen 6,2 procent meer dan hun mannelijke collega's. In andere typische vrouwenberoepen zoals secretaresse en tandartsassistente verdienen vrouwen gemiddeld 8 procent meer dan de weinige mannen die dezelfde functie bekleden, aldus de onderzoekers.

Maar de verschillen zijn over het algemeen kleiner dan de lonen van mannen en vrouwen in typische mannenberoepen zoals monteur.

LEES OOK: Hoe hoog is een transitievergoeding bij ontslag? Dit ontvang je bij 1 tot 20 dienstjaren en maandloon van €3.500 tot €7.800