De Amerikaanse president Joe Biden dreigt met meer maatregelen tegen Rusland, waaronder sancties, vanwege de aanvallen maandag op tal van Oekraïense steden. Door de aanvallen kwamen meer dan tien mensen om het leven en tientallen raakten gewond.

Biden veroordeelt de aanvallen die de “volslagen wreedheid” van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne aantonen. “Deze aanvallen doodden en verwondden burgers en vernietigden doelwitten zonder militair doel”, aldus de Amerikaanse president in een verklaring. Hij zegt dat de VS en bondgenoten “steun zullen blijven leveren aan de Oekraïense troepen om hun land en vrijheid te verdedigen”. En de bereidheid daartoe is volgens hem alleen maar toegenomen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft geen goed woord over voor de actie van Rusland. “De internationale gemeenschap heeft een verantwoordelijkheid om duidelijk te maken dat president Poetins daden totaal onacceptabel zijn.” Hij roept andere landen op steun uit te spreken voor Oekraïne. “Het is niet de tijd voor onthoudingen, verzoenende woorden of dubbelzinnigheden onder het mom van neutraliteit.” Er is maar een schuldige aan deze oorlog, zegt Blinken, en dat is Rusland.

De buitenlandminister had maandag contact met zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba. Die laat weten dat beiden hebben afgesproken dat Rusland hier niet mee mag wegkomen. “Ik heb een aantal belangrijke kwesties aan de orde gesteld, waaronder het versterken van de defensiecapaciteiten, nieuwe sancties tegen Rusland en Moskou verantwoordelijk houden voor zijn terreurdaden.”

Oekraïne levert voorlopig geen stroom meer aan EU

Oekraïne zal de komende tijd geen stroom meer leveren aan de Europese Unie vanwege de jongste Russische aanvallen die onder meer gericht waren tegen de energie-infrastructuur van Oekraïne. De aanvallen dwingen Oekraïne om de export van elektriciteit vanaf dinsdag op te schorten om het "eigen energiesysteem te stabiliseren", meldt het Oekraïense energieministerie.

Energieminister Herman Halusjtsjenko noemt de aanvallen op het energienetwerk "de grootste tijdens de oorlog". Hij zei op televisie dat de gehele energieketen het doelwit was om het voor Oekraïne zo lastig mogelijk te maken om de energielevering via een andere route te garanderen.

Als gevolg van de aanvallen zitten meerdere gebieden in Oekraïne zonder stroom.

Rode Kruis kan tijdelijk geen fysieke hulp bieden

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) kan tijdelijk geen fysieke hulp in Oekraïne leveren, omdat het buiten te gevaarlijk is na de Russische aanvallen maandagmorgen. De organisatie spreekt tegen dat de werkzaamheden helemaal zijn stilgelegd, zoals een woordvoerder eerder aan persbureau Reuters meldde.

Vanuit onder andere schuilkelders proberen hulpverleners van het Rode Kruis zoveel mogelijk hun werk voort te zetten. En zodra het veilig is om eropuit te gaan, zullen ze dat doen, verduidelijkte een andere woordvoerder later. De hulporganisatie is met ongeveer zevenhonderd medewerkers in Oekraïne actief op zeker tien locaties.

Een andere hulporganisatie die in Oekraïne actief is, de Noorse Vluchtelingen Raad (NRC), zegt eveneens de werkzaamheden te hebben stilgelegd totdat het weer veilig is. "We kunnen kwetsbare gemeenschappen niet helpen als onze hulpverleners moeten schuilen voor een spervuur aan bommen en vrezen voor nieuwe aanvallen", zegt NRC-chef Jan Egeland.

LEES OOK: Dit doet de oorlog in Oekraïne met de energietransitie in Europa: op de korte termijn meer kolen, maar ook versnelde investeringen in hernieuwbare energie