• Joe Biden en Kamala Harris zijn woensdag officieel beëdigd tot president en vicepresident van de Verenigde Staten
  • Hiermee komt er einde aan de tumultueuze ambtsperiode van Donald Trump
  • In zijn eerste speech als president drong Biden aan op meer eenheid en zei hij te zullen strijden tegen de verdeeldheid in het land
  • Trump zelf was niet aanwezig bij de ceremonie; hij vertrok woensdag naar Florida

Joe Biden en Kamala Harris zijn woensdag officieel beëdigd tot president en vicepresident van de Verenigde Staten. De 78-jarige Democraat legde als oudste persoon in de Amerikaanse geschiedenis de presidentiële ambtseed af buiten het Capitool in Washington.

Ook de nieuwe vicepresident Kamala Harris schrijft geschiedenis. De 56-jarige rechterhand van Biden wordt de eerste vrouwelijke vicepresident van haar land. Ze is ook de eerste zwarte Amerikaan en de eerste Amerikaan van Aziatische komaf in die rol.

Met de aanstelling van Biden en Harris komt een einde aan de tumultueuze ambtsperiode van Donald Trump, die de machtsoverdracht niet bijwoonde. Trump vertrok eerder op de dag naar zijn resort Mar-a-Lago in Florida.

'Vandaag heeft de democratie gewonnen'

"Dit is een dag waarop niet een kandidaat won, maar de democratie heeft gewonnen." Zo begon Joe Biden woensdag zijn eerste speech als president van de Verenigde Staten. Hij verwees daarmee naar de bestorming van het Capitool twee weken geleden.

Vervolgens haalde Biden veel actuele problemen in het land aan, zoals de politieke verdeeldheid en de pandemie, en benadrukte hij dat deze uitdagingen alleen overwonnen kunnen worden als Amerika weer een eenheid vormt.

"Laten we luisteren naar elkaar en elkaar respect tonen. We moeten elkaar niet als tegenstanders zien maar als buren. Laten we stoppen met schreeuwen en de kalmte terugbrengen."

"We zullen elkaar nodig hebben om deze duistere winter door te komen. De moeilijkste en dodelijkste periode van het virus. We moeten politiek opzij zetten en de pandemie als één land bevechten."

Een moment stilte voor slachtoffers van het coronavirus

Biden heeft ook een kort moment stilte gehouden voor de coronaslachtoffers tijdens zijn eerste speech. Hij had al voor zijn inhuldiging aangekondigd de strijd tegen het virus tot een van zijn speerpunten te maken.

Hij beloofde tot slot niet alleen te strijden tegen het coronavirus, maar ook de strijd met extremisme en racisme aan te gaan en eenheid te smeden in het tot op het bot verdeelde land. "We zullen het extremisme tegemoet treden en verslaan." Zonder te refereren aan zijn voorganger Trump beloofde hij de strijd aan te binden met fake nieuws en andere valse feiten.

Kijk hier de volledige speech van de nieuwe Amerikaanse president:

Bijzondere gasten: Bush, Clinton en Obama

Onder de aanwezigen bij de inauguratie waren een hoop bekende namen. Zo zaten onder andere de oud-presidenten Bill Clinton, Barack Obama in het publiek, vergezeld door hun vrouwen Hillary en Michelle in het publiek.

Trump en zijn familie lieten verstek gaan, maar diens vicepresident Mike Pence en zijn vrouw waren wel aanwezig bij de inhuldiging van Biden en Harris.

Ook andere prominente Republikeinen zoals oud-president George W. Bush en zijn vrouw en de voormalige Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, waren aanwezig.

Ryan staat bekend als een van de grootste criticasters van Trump binnen de Republikeinse Partij en trok zich in het eerste jaar van Trumps presidentschap terug uit de politiek.

Er waren niet alleen grote namen uit de politiek aanwezig bij de ceremonie, ook zangeressen Lady Gaga en Jennifer Lopez hadden een belangrijke rol bij de inhuldiging van Biden en Harris. Lady Gaga zong het volkslied:

Jennifer Lopez zong het lied This Land is Your Land na de inhuldiging van vicepresident Harris.

Kerkdienst voorafgaand aan de inauguratie

Voorafgaand aan de officiële inauguratieceremonie zijn president Biden en vicepresident Harris met een klein groepje Democratische en Republikeinse collega's naar een kerkdienst in Washington gegaan.

Biden werd vergezeld door zijn vrouw Jill Biden en andere familieleden, Harris door haar echtgenoot Doug Emhoff. De partijleiders in de Senaat, Republikein Mitch McConnell en Democraat Chuck Schumer sloten zich bij het gezelschap aan.

Ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Democraat Nancy Pelosi was aanwezig, net zoals haar Republikeinse tegenstrever, Kevin McCarthy.

Met het bezoek wilden de president en vicepresident een signaal van politieke verzoening en normaliteit afgeven.