De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Witte Huis verlaten en is vertrokken naar Florida.

Trump woont de inauguratie van de nieuwe president, Joe Biden, niet bij.

Vicepresident Mike Pence was niet bij het vertrek van Trump aanwezig en zal de inauguratie van Biden wel bijwonen.

 De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Witte Huis verlaten en gaat op weg naar Florida. Later op de dag wordt de Democraat Joe Biden beëdigd als 46e president van de Verenigde Staten.

Trump en zijn vrouw Melania stapten aan boord van helikopter Marine One, die het koppel naar een vliegbasis in de nabijgelegen staat Maryland vloog. Vanaf Joint Base Andrews gaan ze met Air Force One naar Palm Beach in Florida, waar Trump naar zijn resort Mar-a-Lago gaat.

Vicepresident Mike Pence was er niet om zijn baas uit te zwaaien. De vertrekkend president gaat in strijd met de traditie niet naar de inauguratie van zijn opvolger. Dat gebeurde ruim 150 jaar geleden voor het laatst. Pence gaat wel naar de inauguratie van Biden.

Bij het Witte Huis hadden zich buiten bij de grasmat, waar de helikopter stond, enkele tientallen mensen verzameld. Het ging vooral om journalisten, fotografen, huishoudelijk personeel en beveiligers.

Lees ook op Business Insider

Marine One vloog vervolgens nog een rondje over de hoofdstad alvorens te landen op Andrews. Daar wachtte een groep personeelsleden een ook fervente aanhangers president Trump op.

Trump had na zijn aankomst op de luchtmachtbasis zijn familie bedankt. Ook wenste hij de aankomende regering in een afscheidsspeech “veel succes”. Hij noemde Biden niet bij naam.

Terwijl Donald en Melania Trump vanaf luchtmachtbasis Andrews vertrokken met Air Force One, schalde het nummer “My Way” van Frank Sinatra uit luidsprekers, bericht CNN.

Air Force One is de aanduiding van het vliegtuig dat de president aan boord heeft. Omdat Trump nog voor de beëdiging van zijn opvolger is vertrokken uit Washington, is hij tijdens de vlucht nog president. Toen zijn voorganger Barack Obama vertrok uit Washington, had die vlucht de naam Special Air Mission 44.

Geen bedankbriefjes voor personeel Witte Huis van Melania

Melania Trump heeft geen eigen bedankbriefjes geschreven aan de medewerkers van het Witte Huis, meldden bronnen aan CNN. Volgens de bronnen is het gebruikelijk voor de Amerikaanse First Lady om bij haar afscheid zelf een korte bedankbrief te schrijven aan werknemers van het Witte Huis. Deze keer ontvingen de personeelsleden een getikt bericht, opgesteld door een medewerker en enkel ondertekend door Trump.

Melania Trump zou er “niet rouwig om zijn om Washington en het Witte Huis te verlaten” en haar activiteiten als First Lady zouden al weken stilliggen, aldus de bronnen.

President Donald Trump daarentegen zou zelfs tijdens zijn laatste nacht nog hard hebben doorgewerkt. Hij zou tot vlak voor middernacht nog bezig zijn geweest met het verlenen van gratie aan personen, daarbij geholpen door zijn dochter Ivanka.

Bronnen binnen het personeel noemen het “bitterzoet” om de familie Trump woensdag te zien vertrekken, een andere bron zegt opgelucht te zijn.

In het Witte Huis werken ongeveer tachtig mensen, onder wie butlers, koks, onderhoudsmedewerkers en ander bedienend personeel. De medewerkers zijn in dienst van het Witte Huis en blijven er werkzaam ook als er een nieuwe president komt wonen.

LEES OOK: Trump overweegt oprichting nieuwe politieke partij en verleent oud-adviseur Steve Bannon gratie