• Een groot deel van de nieuwbouwprojecten loopt vertraging op doordat burgers er bezwaar tegen indienen,
  • Dat blijkt uit onderzoek van Het Nederlands Dagblad en Binnenlands Bestuur.
  • Als reactie op de bevindingen wil minister De Jonge de mogelijkheden voor bezwaar indienen proberen te gaan beperken

Één op de drie nieuwbouwprojecten loopt vertraging op doordat bewoners hierover bezwaar indienen bij gemeenten, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad en Binnenlands Bestuur. Het probleem speelt bij ruim tachtig procent van de Nederlandse gemeenten en levert doorgaans projectvertragingen tot wel een jaar op, stellen de publicaties.

De bezwaren die mensen indienen bestaan vooral uit ‘aantasting van het uitzicht’. In mindere mate verwachten mensen ook verkeersoverlast, angst voor inkijk en een tekort aan parkeerplaatsen. Slechts een kwart van de bezwaren komt van natuurbeschermingsorganisaties die zich inzetten voor de preventie van bomenkap.

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting laat in een reactie weten dat hij denkt dat “bezwaar maken tegen nieuwbouw volkssport nummer één aan het worden is”, en dat daardoor het geluid van de woningzoekende wordt overstemd door die van de “boze buurman”. Hij wil daarom gaan uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om stappen naar de rechter te beperken.

Lees De Jonge’s hele reactie en plannen in het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers