De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag lager geopend. Beleggers op Wall Street verwerken een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten en macro-economische gegevens en kijken uit naar de cijfers van Apple die nabeurs naar buiten komen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,5 procent lager op 27.086 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 3002 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,7 procent tot 8.235 punten.

Bij de bedrijven gaat veel aandacht uit naar de maker van vleesvervangers Beyond Meat, die zijn omzet in het tweede kwartaal zeer sterk zag stijgen en de verwachtingen voor het hele jaar verhoogde. Wel kondigde Beyond Meat aan meer dan drie miljoen aandelen uit te gaan geven om verdere groei te financieren. Het aandeel Beyond Meat kelderde bijna 15 procent, van 222 dollar tot 192 dollar.

Erg veel is er voor Beyond Meat niet aan de hand. Begin mei ging het bedrijf naar de beurs in New York tegen een uitgifteprijs van 25 dollar. Dat bedrag werd binnen no time vervijfvoudigd.

Belangrijke factor is dat momenteel slechts een beperkt deel van de aandelen vrij verhandelbaar is, schreef onafhankelijk beleggingsstrateeg Han Dieperink in juni. Vanaf eind oktober mogen aandeelhouders die al vóór de beursgang waren ingestapt, in totaal 49 miljoen aandelen Beyond Meat verkopen, als ze dat willen. Dat wordt een spannend moment voor de koersontwikkeling.

In mei werd bekend dat Beyond Meat ook een fabriek in Nederland gaat bouwen. Het bedrijf gaat in Nederland samenwerken met Zandbergen World’s Finest Meat, dat nu al distributeur is van het Amerikaanse merk.

Begin volgend jaar moeten de eerste vegetarische hamburgers van de band rollen in Zoeterwoude. De fabriek levert nieuwe banen op, maar hoeveel dat er zijn kunnen de twee bedrijven nog niet zeggen.

LEES OOK: Beyond Meat, de Amerikaanse concurrent van de Vegetarische Slager, gaat een Europese fabriek bouwen in Zoeterwoude