De koersontwikkeling van de Amerikaanse maker van vleesvervangers Beyond Meat lijkt geen verband te houden met de fundamentele ontwikkeling bij deze nieuwkomer op Wall Street. Dat bewijst opnieuw de kracht van een goed verhaal, zegt onafhankelijk beleggingsstrateeg Han Dieperink op finanzen.nl.

Begin mei ging Beyond Meat naar de beurs in New York tegen een uitgifteprijs van 25 dollar. Inmiddels koerst het aandeel op een niveau van ongeveer 125 dollar, ofwel vijf keer zo hoog.

Merken die bijdragen aan een betere wereld zijn populair, stelt Dieperink. Net als deze ‘brands with a purpose’ zijn er tegenwoordig ook beleggingsfondsen die een betere wereld nastreven. Deze zogenaamde impactfondsen groeien als kool. Maar de vijver waaruit ze hun beleggingen selecteren is niet heel groot.

Wat betreft Beyond Meat is het de vraag of dit bedrijf de torenhoge beurswaardering kan waarmaken. Beleggers zijn bereid bijna 50 keer de nog te realiseren omzet neer te leggen voor een bedrijf in vleesvervangers.

Belangrijke factor is dat momenteel slechts een beperkt deel van de aandelen vrij verhandelbaar is. Vanaf eind oktober mogen aandeelhouders die al vóór de beursgang waren ingestapt, in totaal 49 miljoen aandelen Beyond Meat verkopen, als ze dat willen. Dat wordt een spannend moment voor de koersontwikkeling.

Lees de volledige analyse van Han Dieperink over Beyond Meat op finanzen.nl »