Donderdag nabeurs kwam drie grote techfondsen in de Verenigde Staten met kwartaal- en jaarcijfers naar buiten: en die vielen niet mee.

Bij Apple vielen de verkopen van onder meer de iPhone in het slotkwartaal van 2022 tegen en Amazon rapporteerde een jaarverlies. Bij Alphabet, het moederbedrijf van Google, vertraagde de omzetgroei.

In de nabeurshandel gingen de aandelen van Apple, Amazon en Alphabet omlaag met respectievelijk 3 procent, 5 procent en 4,9 procent.

Vrijdagochtend kwam in Nederland navigatiebedrijf TomTom met de jaarcijfers naar buiten. De omzet is in 2022 gestegen. Het jaarverlies was iets minder groot dan een jaar eerder. Beleggers beloonden TomTom vrijdag met een koerssprong van ruim 6 procent.

TomTom rekent op verdere omzetgroei in 2023

Navigatiedienstverlener TomTom heeft in heel 2022 een hogere omzet geboekt. Daarbij profiteerde het Nederlandse bedrijf onder meer van de gestegen autoproductie. Daardoor nam ook de vraag toe naar de kaarten en navigatiediensten die het bedrijf levert aan autofabrikanten zoals Volkswagen, Renault, Hyundai en Peugeot.

De omzet steeg vorig jaar met 6 procent naar meer dan 536 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. Bij de tak Location Technology, waar zakelijke dienstverlening en de navigatieproducten voor de auto-industrie onder vallen, klom de omzet met 11 procent naar ruim 436 miljoen euro. Bij de kleinere consumentendivisie, die onder meer navigatiekastjes maakt, zakten de inkomsten juist met 11 procent tot 100 miljoen euro.

TomTom leed wel een nettoverlies van bijna 103 miljoen euro, tegen een min van bijna 95 miljoen euro een jaar eerder. Dat heeft onder meer te maken met reorganisatiekosten. TomTom kondigde in juni vorig jaar aan honderden banen te schrappen bij het onderdeel dat kaarten maakt omdat veel meer geautomatiseerd wordt gedaan.

Het beursgenoteerde bedrijf uit Amsterdam verwacht dat de omzet dit jaar verder zal groeien, gestuwd door de automotive-activiteiten. Bij de consumententak wordt een verdere daling voorzien. In een toelichting zei topman Harold Goddijn tevreden te zijn met de vooruitgang die het bedrijf over 2022 heeft geboekt.

Apple verkoopt minder iPhones in slotkwartaal van 2022

Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van 2022 flink last gehad van productieproblemen bij een grote fabriek in China. Dat leidde ertoe dat het bedrijf vooral minder iPhones kon leveren. Maar ook de afzwakkende economie zat het bedrijf dwars. Daardoor voldeed het techconcern voor het eerst sinds 2016 niet aan de verwachtingen van analisten.

Niet alleen van iPhone, maar ook van Mac-computers en wearables verkocht het bedrijf minder. De iPad en de dienstentak groeiden wel. Voor dat laatste onderdeel helpt het dat er inmiddels meer dan 2 miljard Apple-apparaten in gebruik zijn.

De verkoop van iPhones leverde in de laatste drie maanden van 2022 een kleine 66 miljard dollar omzet op, tegen bijna 72 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Normaal gesproken is het feestdagenkwartaal, het eerste kwartaal van Apples gebroken boekjaar, juist het belangrijkste voor Apples smartphone omdat dan de nieuwe modellen verschijnen en er veel telefoons voor Kerstmis worden gegeven. Maar dit jaar waren de verkopen 6 miljard dollar lager dan een jaar eerder, wat neerkomt op een daling van zo'n 8 procent.

Een coronauitbraak in een Chinese fabriek van Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat veel Apple-producten in elkaar zet, was een belangrijke oorzaak. Het personeel van die fabriek mocht in eerste instantie niet weg en moest slaapzalen delen met zieke collega's. Dat leidde tot een opstand met werknemers die besloten terug naar huis te gaan, waardoor de productie inzakte.

De verkopen van Mac-computers daalden ook, met haast een kwart. Mogelijk heeft dat te maken met nieuwe MacBooks die zouden verschijnen, maar uiteindelijk pas in januari werden onthuld. De verkopen van de iPad, waar wel nieuwe modellen verschenen, maakten wel een sprong. Een deel van de mensen die geen iPhone konden krijgen als cadeau voor de feestdagen hebben mogelijk zo'n tablet aangeschaft.

De omzetdaling van Apple was niet beperkt tot één regio. In alle gebieden waar het bedrijf actief is gingen de verkopen omlaag. Relatief daalden de verkopen het sterkst in Europa, waar de producten van Apple ook flink duurder worden door de dure dollar, en in Groot-China. Volgens topman Tim Cook was de omzet gestegen als valutaschommelingen geen invloed hadden gehad.

Ook de winst van Apple ging flink omlaag. Maar het bedrijf kon nog altijd 30 miljard dollar aan winst bijschrijven. Een jaar eerder was dat evenwel nog 34,6 miljard dollar.

Omzetgroei valt weg bij Alphabet

 De groei van de omzet van Google-moeder Alphabet is in het afgelopen kwartaal bijna tot stilstand gekomen. Over heel het jaar was er nog wel een stevige verkoopplus. Maar de winst daalde aanzienlijk. Eerder zette Alphabet al het mes in het personeelsbestand waardoor 10.000 banen verdwijnen. Dat moet helpen de weg omhoog weer te vinden. Maar ook belooft topman Sundar Pichai vernieuwingen in belangrijke Google-producten als de zoekmachine, waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet.

Die aankondiging van Pichai is opvallend te noemen. Microsoft investeerde onlangs 10 miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Dat programma, dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, zou onder meer Microsofts eigen zoekmachine Bing moeten helpen verbeteren. Maar Google heeft dus ook niet stilgezeten, is de boodschap van Pichai. Hij stelt dat er ook veel gebeurt bij de clouddiensten van het bedrijf, bij abonnementen op YouTube en bij de eigen Pixel-telefoons, -tablets en -smartwatches.

Google blijft grotendeels afhankelijk van advertentie-inkomsten. In het slotkwartaal van afgelopen jaar kwam op die manier ruim 59 miljard dollar binnen, iets minder dan een jaar eerder. Daarnaast was er 8,8 miljard dollar van andere Google-diensten zoals abonnementen op YouTube en de verkoop van Pixel-apparaten. De cloudtak groeide stevig door, maar was nog altijd slechts goed voor 7,3 miljard dollar aan omzet op een totaal van 76 miljard dollar.

De omzet in het vierde kwartaal ging met 1 procent omhoog, maar over heel 2022 was er nog een groei van 10 procent tot 283 miljard dollar. Omgerekend is dat een kleine 260 miljard euro. Onder de streep bleef daarvan een kleine 60 miljard dollar over. Dat is aanzienlijk minder dan de 76 miljard dollar van 2021.

Amazon lijdt verlies

Webwinkel en techbedrijf Amazon heeft vorig jaar zijn omzet verder opgevoerd. Het bedrijf verkocht 9 procent meer, maar desondanks zette Amazon een stevig verlies in de boeken. Dat kwam grotendeels door een waardedaling van een belang dat het bedrijf heeft in Rivian, een maker van elektrische voertuigen. Na de grote ontslagronde die Amazon doorvoerde, waarbij 18.000 banen verdwenen, voorziet het bedrijf dat er geen verdere reorganisaties nodig zijn.

Volgens Amazon brak het in het laatste kwartaal van vorig jaar records. In het feestdagenseizoen werden in de Verenigde Staten meer artikelen dan ooit verkocht. Ook trok Amazon Prime Video met het eerste seizoen van de televisieserie van The Lord of the Rings meer dan 100 miljoen kijkers over de hele wereld en scoorden de uitzendingen van de NFL, de American footballcompetitie in de VS, goed.

Zowel de Amerikaanse webwinkels als clouddienst AWS groeiden stevig door, maar internationale webwinkels lieten krimp zien. Maar dat wijt Amazon volledig aan ongunstige wisselkoersen. Zonder de dure dollar had het bedrijf ook buiten de eigen landsgrenzen groei laten zien.

In het vierde kwartaal zette Amazon een omzet van ruim 149 miljard dollar in de boeken, omgerekend zo'n 137 miljard euro. Dat was een toename van 9 procent, maar zonder de effecten van de dure dollar ten opzichte van andere valuta was er een groei van 12 procent geweest.

Over heel vorig jaar ging de omzet ook met 9 procent omhoog, tot 514 miljard dollar. Ondanks die hoge omzet lukte het Amazon niet om geld over te houden. Het nettoverlies bedroeg 2,7 miljard dollar, nadat het belang in Rivian 12,7 miljard dollar minder waard was geworden. Vorig jaar, toen Amazon een winst van meer dan 33 miljard dollar behaalde, zat er juist een koerswinst van Rivian van 11,8 miljard dollar bij.

In het lopende jaar denkt Amazon weer door te groeien, in elk geval in de eerste drie maanden. De onderneming denkt de omzet tussen de 4 en 8 procent hoger te kunnen laten uitvallen dan begin 2022.

LEES OOK: Waarom de heropening van China de beurs dit jaar extra kan helpen: vooral Europa kan profiteren, volgens een beursexpert