Premium content ophalen

De Amerikaanse aandelenbeurzen overtreffen al jarenlang de Europese beurzen. Maar daar zou dit jaar weleens verandering in kunnen komen, zo verwachten analisten van Bank of America en Bernstein.

De afgelopen drie maanden is Europa bezig met een inhaalslag. De Stoxx Europe 600-index met de 600 grootste aandelen van West-Europa liep sinds eind oktober met 11 procent op: ruim het dubbele in vergelijking met de brede, Amerikaanse S&P 500-index.

Volgens de beursexperts zet die trend door. Hiervoor worden verschillende redenen genoemd. De belangrijkste is dat de periode van lage rentes voorbij is. Daar hebben vooral groeiaandelen, zoals techbedrijven, last van. Dat komt vooral omdat zij veel geld lenen om toekomstige groei te financieren. Een hogere rente zet de winstmarges onder druk.

Juist groeiaandelen zijn op Wall Street sterk vertegenwoordigd. Zo bedraagt de weging van IT-bedrijven in de S&P 500 circa 25 procent, tegen iets meer dan 7 procent procent voor de Stoxx Europe 600.

Een andere oorzaak van het slinkende verschil in waardering tussen Europese en Amerikaanse aandelen is dat de inkoop van eigen aandelen in de VS onder druk staat, door de hogere rentes en een belasting op de terugkoop van aandelen. Juist die inkoop was een belangrijke katalysator voor de opmars van de Amerikaanse beurs in de afgelopen jaren.

Premium content ophalen