Het seizoen voor de jaarcijfers loopt op z’n eind, maar een paar bedrijven kwamen dinsdagavond en woensdag nog met de resultaten naar buiten.

Voor bedrijven met een notering aan de Amsterdamse beurs ging het om Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, en chipbedrijf ASMI.

Het aandeel ASMI daalde woensdag met 2 procent op de beurs, terwijl het aandeel Just Eat Takeaway 6 procent inleverde.

Just Eat Takeaway verwacht in 2024 weer groei van bestellingen

Just Eat Takeaway heeft vorig jaar de eigen winstgevendheid fors opgevoerd. Het maaltijdbezorgbedrijf achter Thuisbezorgd.nl voerde onder andere kostenbesparingen door, maar verdiende ook meer aan de restaurants die gebruikmaken van het platform.

De aangepaste winst voor belastingen, rentes en afschrijvingen steeg tot 324 miljoen euro. Een jaar eerder was dat resultaat nog 19 miljoen euro. In de tweede helft van vorig jaar was de kasstroom ook voor het eerst positief.

Onder andere in het Verenigd Koninkrijk voerde het bedrijf een reorganisatie door, waarbij 1700 banen verloren gingen. Ook zegt het bedrijf efficiënter te werken dan voorheen.

Daarnaast betaalden restaurants in Noord-Europa hogere vergoedingen over de bestellingen die ze via de sites van Just Eat Takeaway binnenhaalden. In deze regio, waar ook Nederland onder valt, waren bovendien meer restauranthouders bereid extra te betalen om reclame te maken voor hun bedrijf via Just Eat Takeaway.

Het door de Nederlander Jitse Groen opgerichte bedrijf verwerkte juist minder bestellingen in 2023, zo werd eerder dit jaar al bekend. In 2024 verwacht Just Eat Takeaway weer te groeien. Het totaalbedrag waarvoor mensen via Just Eat Takeaway eten bestellen groeit volgens het bedrijf met 2 tot 6 procent.

Netto leed Just Eat Takeaway nog wel een verlies, van 1,8 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog een min van bijna 5,7 miljard euro. Het verlies was onder andere het gevolg van afschrijvingen van ruim 1,5 miljard euro op eerder overgenomen bedrijven.

Een van die ingelijfde bedrijven was het Amerikaanse Grubhub, waar Just Eat Takeaway al kort na de overname vanaf wilde. Over een eventuele koper van de dochteronderneming meldde het bedrijf niets nieuws. Wel verbeterde ook dit onderdeel van Just Eat Takeaway de resultaten.

Door de betere resultaten durfde Just Eat Takeaway het ook aan om aandeelhouders te belonen. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan eigen aandelen in te kopen, waarvan aandeelhouders profiteren doordat hun overgebleven stukken meer waard worden.

ASMI ziet orders dalen bij slot van 2023

Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. De orderontvangst kwam over die periode uit op ruim 677 miljoen euro, 14 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren.

De orders van ASMI laten al langer een dalende trend zien. Topman Benjamin Loh verwachtte medio vorig jaar bovendien niet dat de vraag naar de producten van ASMI zich in 2023 zou herstellen. Het bedrijf uit Almere levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI dat de "verzachtende marktomstandigheden" binnen deze sector aanhouden. De vraag uit China zal naar verwachting de komende tijd wel hoog blijven. Voor het huidige en volgende kwartaal gaat de chiptoeleverancier uit van een omzet tussen de 600 miljoen en 640 miljoen euro. Dat is dezelfde bandbreedte als in het laatste kwartaal van 2023, waarin ASMI uiteindelijk 633 miljoen euro omzet wist te realiseren, 7 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In de loop van het jaar zal die vraag echter stabiliseren. "Voor de tweede helft van 2024 verwachten we dat de omzet zal stijgen ten opzichte van het niveau in het eerste halfjaar, maar het is nog te vroeg om een meer specifieke indicatie te geven voor de tweede helft of voor het hele jaar", meldt ASMI.

Onder de streep bleef een nettowinst over van bijna 91 miljoen euro, tegen ruim 236 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2022. Voor het hele jaar ging daarentegen een winst van 752 miljoen euro in de boeken, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. ASMI meldt dan ook voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen, waarmee aandeelhouders worden beloond. Ook wordt er meer dividend uitgekeerd.

LEES OOK: Omzet horeca stijgt vooral door hogere prijzen: aantal bezoeken aan restaurants en cafés staat onder druk