De horeca gaat gebukt onder structurele personeelskrapte. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden er 76 vacatures per 1.000 banen open. Dat is ruim de helft meer dan in de rest van de economie.

Dat schrijft ABN AMRO in een op donderdag gepubliceerd sectorraport.

Het personeelstekort in de horeca wordt deels veroorzaakt door consumenten. Zij besparen op hun uitgaven in de detailhandel, maar legen hun portemonnee nog maar wat graag in restaurants en cafés.

De omzet in deze horecagelegenheden steeg in de eerste helft van 2023 op jaarbasis met respectievelijk 21 en 18 procent, schrijft ABN AMRO. Om aan die toenemende vraag te voldoen, zijn meer werknemers nodig.

Horeca concurreert om personeel met andere sectoren

Daarnaast concurreert de horeca met andere sectoren om personeel. Ruim 1 op de 3 horecaondernemers geeft aan dat dit de voornaamste oorzaak is van het personeelstekort.

Bron: Stand van de Leisure/ABN AMRO
Bron: Stand van de Leisure/ABN AMRO

Door het personeelstekort ziet ruim een kwart van de restaurant- en caféondernemers de arbeidskosten stijgen. Bij hoteliers gaat het zelfs om bijna 2 op de 5 ondernemers.

De personeelskrapte leidt ook tot een hogere werkdruk. Dit speelt met name bij restaurants en cafés.

Bron: Stand van de Leisure/ABN AMRO
Bron: Stand van de Leisure/ABN AMRO

Personeelskrapte in de horeca kan iets afnemen

Toch is er hoop voor horecaondernemers. ABN AMRO verwacht dat de personeelskrapte in de sector wat afneemt, naarmate het aantal horecavestigingen daalt. Tussen januari en oktober dit jaar sloten 400 locaties hun deuren.

Als er in andere sectoren bedrijven failliet gaan, zou dat de arbeidsmarkt ook iets kunnen verruimen. Tot nu toe is hier echter weinig sprake van, volgens de bank.

Bron: Stand van de Leisure/ABN AMRO
Bron: Stand van de Leisure/ABN AMRO

LEES OOK: Krapte binnen IT-sector: geen behoefte aan managers, wel aan security-experts