• Chipmachinefabrikant ASML ziet nog steeds een sterke vraag naar zijn geavanceerde EUV-apparatuur, ondanks tekenen van economische afkoeling.
  • Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway ziet het aantal bestellingen afnemen, na de enorme groei tijdens de coronapandemie.
  • Het seizoen van de kwartaalcijfers is begonnen voor beursgenoteerde bedrijven: beleggers kijken vooral uit naar indicaties of bedrijven al dan niet last hebben van een dreigende recessie.
  • Lees ook: Aanval op de 600 punten ligt op de loer voor AEX: hier moet je op letten

Het seizoen voor de derdekwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is van start gegaan. Woensdag was het in Nederland de beurt aan chipmachinefabrikant ASML en maaltijdbezorger Just Eat Takeasway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl

Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in opheldering over de vraag in hoeverre bedrijven wel of geen last hebben van de economische groeivertraging. ASML lijkt vooralsnog bestand tegen economische tegenwind. Just Eat Takeaway ziet het aantal maaltijdbestellingen teruglopen, na recordcijfers die tijdens de coronapandemie werden geboekt.

Op de Amsterdamse beurs steeg het aandeel ASML woensdag fors met een plus van bijna 8 procent rond het middaguur. Het aandeel Just Eat Takeaway wist 2 procent bij te schrijven.

Lees ook: 3 zaken bepalen of de beurs verder wegzakt of dat we na oktober een eindejaarsrally krijgen, volgens deze beleggingsstrateeg

ASML vraag naar chipmachines blijft sterk

Chipmachinemaker ASML denkt weinig last te krijgen van nieuwe Amerikaanse exportregels. Dat zei het bedrijf bij de presentatie van zijn cijfers over het derde kwartaal. De Verenigde Staten scherpten onlangs hun regels voor het exporteren van chiptechnologie naar China aan.

ASML, de marktleider op het gebied van chipmachines, schat vooralsnog in dat die regels niet strenger zullen zijn dan de huidige Nederlandse en denkt dan ook volgend jaar weinig van de extra beperkingen te zullen merken. Dat is wel een voorlopig oordeel en het Veldhovense bedrijf blijft de situatie in de gaten houden. Momenteel mag ASML zijn nieuwste generatie chipmachines, de zogeheten EUV-machines, ook al niet naar China uitvoeren.

Die EUV-apparaten worden steeds belangrijker voor ASML. De onderneming kreeg in het derde kwartaal voor 8,9 miljard euro aan bestellingen binnen. Daarvan bestond 3,8 miljard euro uit orders voor EUV-apparaten.

Die bestellingen betekenen dat ASML ook in het lopende kwartaal en volgend jaar nog de nodige omzet kan verwachten. Om aan de hoge vraag naar chipmachines te voldoen bleef het bedrijf zijn producten installeren in fabrieken van klanten om daarna de laatste tests ter plekke uit te voeren. Daar is ASML mee gestart om de machines sneller aan het werk te hebben dan als de tests in Veldhoven gebeuren voordat ze geïnstalleerd zijn. De stap betekent ook dat er al apparaten geïnstalleerd zijn die nog niet in de omzet verwerkt zijn en dat effect blijft nog even doorwerken.

In het derde kwartaal was de omzet van ASML uit nieuwe chipmachines, upgrades voor bestaande machines en andere diensten 5,8 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 5,2 miljard euro. Daaruit hield het Veldhovense bedrijf een winst van 1,7 miljard euro over.

Het bedrijf merkt wel dat de economie wereldwijd vertraagt, onder meer door hoge inflatie. In sommige segmenten van de markt voor chipmachines neemt de vraag ook wat af, aldus topman Peter Wennink. Over het geheel genomen blijft de vraag echter sterk. Zo zijn er nog altijd chiptekorten en wordt er daarom veel geïnvesteerd. Ook willen de VS en Europa minder afhankelijk worden van China voor chips en hebben ze forse subsidies over voor nieuwe chipfabrieken.

Just Eat Takeaway: daling aantal maaltijdbestellingen

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft het aantal bestellingen in het derde kwartaal zien dalen tot 235 miljoen, een afname van 11 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het bedrijf komt dit vooral door het einde van de Covid-19-beperkingen. Tijdens de coronapandemie heeft het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl een enorme groei doorgemaakt. Nu de lockdowns zijn opgeheven, eten mensen weer meer buiten de deur in plaats van dat ze eten aan huis laten bezorgen.

Klanten van het bedrijf bestelden in het afgelopen kwartaal voor 6,9 miljard euro aan eten en boodschappen. Dat was in het derde kwartaal van vorig jaar 6,8 miljard euro.

Volgens Just Eat is er een positief aangepast bedrijfsresultaat geboekt in het derde kwartaal, naar eigen zeggen eerder dan verwacht. Dat betekent dat het bedrijf geen verlies meer lijdt op de normale bedrijfsvoering. Waar de winst precies op uit is gekomen is niet bekendgemaakt.

De directie van het bedrijf is wat positiever geworden over de verwachtingen voor de rest van het jaar, als gevolg van "de aanzienlijke vooruitgang" in het derde kwartaal. Het concern gaat nu uit van een positief bedrijfsresultaat voor de tweede helft van 2022. Eerder schommelde de verwachting voor de winstmarge tussen een min van 0,5 procent tot een plus van 0,7 procent. In de eerste helft van dit jaar werd nog een verlies geleden van 134 miljoen euro.

Just Eat maakte eind vorige maand al bekend dat het bedrijf in de tweede helft van dit jaar naar verwachting winstgevend zal zijn. Het concern zet al langer in op het verhogen van de inkomsten per bestelling, terwijl het bedrijf ook minder geld kwijt wil zijn aan bezorgingen.

LEES OOK: Een beursveteraan met 26 jaar ervaring legt uit waarom de huidige markt veel lijkt op de ‘superzeepbellen’ van de jaren 2000 en 2008 – en waarschuwt voor daling van nog eens 20%