• Verzekeraar Aegon heeft het tweede kwartaal van 2022 afgesloten met een verlies van 365 miljoen euro. Dat kwam vooral door stijgende herverzekeringspremies in de VS.
  • Aegon-topman Lard Friese spreekt van een eenmalige last en benadrukt dat het bedrijf ondanks de turbulente tijden goed heeft gepresteerd.
  • Het resultaat van verzekeraar NN Group werd gedrukt door de storm die in februari over ons land raasde.
  • Lees ook: Rabobank ziet de winst met €600 miljoen dalen door de oorlog in Oekraïne

Verzekeraar Aegon heeft het tweede kwartaal van 2022 afgesloten met een verlies van 365 miljoen euro. De onderneming kampte vooral met stijgende herverzekeringspremies in de Verenigde Staten. Verzekeraars sluiten een herverzekering af om de eigen risico’s af te dekken.

Aegon-topman Lard Friese spreekt van een eenmalige last en benadrukt dat het bedrijf ondanks de turbulente tijden goed heeft gepresteerd.

Friese wijst er in een toelichting op dat de eerste helft van dit jaar voor beleggers een van de meest uitdagende periodes ooit was. De aandelenmarkten kenden volgens hem de slechtste start van het jaar in meer dan vijf decennia. Friese wijst ook op de sterke schommelingen op de beurs en de pogingen van centrale banken om met renteverhogingen de inflatie te beteugelen.

Verder is de invloed van de coronapandemie op de resultaten van Aegon minder geworden. Daarnaast heeft het bedrijf verder werk gemaakt van het verbeteren van de operationele prestaties. De onderneming richt zich daarbij onder meer op kostenbesparingen en trekt zich terug uit bepaalde markten om zich vooral te richten op Nederland, de VS, het Verenigd Koninkrijk en groeimarkten als Spanje, Portugal en Brazilië, maar ook China. In het tweede kwartaal werden de kosten met 250 miljoen euro teruggebracht.

De verkoop van hypotheken in Nederland viel lager uit dan een jaar eerder. Ook de netto-stortingen bij vermogensbeheerder Aegon Asset Management waren minder. Dat komt volgens Aegon door de minder gunstige macro-economische vooruitzichten en stijgende rentetarieven.

Aegon verhoogde zijn verwachtingen, waarbij het over periode 2021-2023 rekening houdt met een stijging van de vrije kasstroom tot 2,2 miljard euro. Dat is veel meer dan de 1,4 miljard tot 1,6 miljard euro waar het eerder rekening mee hield. Ook op andere gebieden rekent Aegon op betere prestaties.

Het aandeel werd donderdagochtend door beleggers 7,5 procent hoger gezet op de Amsterdamse beurs.

Februaristorm drukt resultaat NN Group

Ook NN Group heeft een pittige tijd achter de rug. De storm die in februari over Nederland raasde heeft het resultaat van de verzekeraar geraakt. Het concern meldt in een handelsbericht over het eerste halfjaar een operationeel resultaat van 983 miljoen euro. Dat was minder dan de 1,1 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De storm leidde tot een schadepost van 86 miljoen euro. Het nettoresultaat van de verzekeraar viel ondanks de extra kosten hoger uit. Dat kwam vooral door de verkoop van het onderdeel NN IP aan Goldman Sachs afgelopen voorjaar. NN sloot de eerste zes maanden van het jaar met een winst van ruim 2 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Topman David Knibbe zegt in een toelichting dat NN goed op schema ligt om de financiële en andere strategische doelstellingen te realiseren. Dit ondanks de geopolitieke onrust en de daaruit voortvloeiende macro-economische effecten zoals de sterk gestegen inflatie.

NN merkte in het eerste halfjaar verder dat het onderdeel dat gaat over levensverzekeringen een hogere bijdrage aan de resultaten leverde. Het tegenovergestelde gold voor het bankbedrijf dat juist minder presteerde. Verder telden de resultaten van NN IP dus niet meer mee.

NN zag verder zijn kapitaalbuffer zakken naar 196 procent van 213 procent eind vorig jaar. Dat kwam vooral doordat de verzekeraar aandeelhouders heeft beloond. Ook de ontwikkeling op de financiële pakten minder gunstig uit voor NN. Verder verstrekten NN Bank en Woonnu 4,9 miljard euro aan nieuwe hypotheken.

De directe invloed van de oorlog in Oekraïne op de prestaties van NN is vooralsnog beperkt. NN is naar eigen zeggen een grote verzekeraar in Midden- en Oost-Europa en heeft getroffenen op verschillende manieren kunnen ondersteunen. Zo is het basispakket voor medische zorg voor vluchtelingen in Polen, Slowakije en Hongarije uitgebreid.

Ook maakte NN bekend dat het tot 2030 nog eens 6 miljard euro uittrekt voor klimaatoplossingen. Zo heeft de verzekeraar onder andere een fonds opgericht om duurzame en betaalbare woningen in Nederland te bouwen.

Het aandeel NN Group werd donderdagochtend door beleggers 0,3 procent lager gezet op het Damrak.

LEES OOK: Rabobank ziet de winst met €600 miljoen dalen door de oorlog in Oekraïne