Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Het vertrek van Rabobank uit Rusland na de inval in Oekraïne drukt de resultaten, zo blijkt uit cijfers die de bank donderdag presenteerde. De winst had ook te lijden onder het gekeerde economische tij, dat door de oorlog in Oekraïne en de flink opgelopen voedsel- en energieprijzen is omgeslagen.

Onder de streep bleef bijna 1,6 miljard euro winst over, 600 miljoen minder dan een jaar terug nog een kleine 2,2 miljard euro in de boeken ging.

De invloed van de oorlog was vooral zichtbaar in de kredietvoorzieningen, voornamelijk vanwege de beslissing van de bank om zich geheel uit Rusland terug te trekken. Daardoor moest geld opzij worden gezet, al viel er ook weer geld vrij dat eerder was weggezet tijdens de coronapandemie. Netto ging er 42 miljoen euro naar de stroppenpot.

Rabobank had relatief kleine zakelijke belangen in Rusland en was er vooral met dochterbedrijf DLL actief. Dat bedrijf houdt zich vooral bezig met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines. De Russische activiteiten waren in maart goed voor ongeveer 300 miljoen euro aan lopende contracten.

In de eerste helft van vorig jaar, waarmee wordt vergeleken, voerde het coöperatieve concern zijn winst juist nog stevig op. De bank profiteerde destijds flink van het economisch herstel. Ook kon het toen al weer over een behoorlijk deel van het geld beschikken dat eerder apart werd gezet vanwege het risico dat leningen nooit meer werden terugbetaald. Dat ging toen om een nettobedrag van 274 miljoen euro.

Rabobank profiteerde de voorbije maanden wel van het oplopen van de rente. Dit leidde ook tot betere marges op spaargeld. Maar als het gaat om kredieten in Nederland dan was de margedruk nog wel voelbaar. Verder gingen de inkomsten uit provisies en commissies omhoog. Maar daartegenover stond dat de volatiele economische omstandigheden een negatief effect hadden op de waardering van aandelenbelangen. In de eerste helft van vorig jaar droegen deze belangen nog positief bij aan de resultaten.

LEES OOK: Rabobank stopt 1 augustus met negatieve spaarrente, na renteverhoging ECB