Het seizoen voor de jaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven is nog in volle gang. Woensdag kwam een reeks grotere bedrijven op de Amsterdamse beurs met de resultaten.

ABN AMRO gaat beleggers belonen met de inkoop van eigen aandelen, AkzoNobel verhoogt de verfprijzen vanwege de hogere grondstofkosten, betalingsdienstverlener Adyen blijft op eigen kracht fors groeien en verzekeraar Aegon boekte in het slotkwartaal van 2021 weer winst.

Op de beurs won het aandeel Adyen woensdagochtend 8 procent en AkzoNobel klom 2,5 procent. De aandelen van ABN AMRO en Aegon zakten daarentegen, met respectievelijk 3,6 procent en 3,3 procent.

ABN AMRO haalt boekwinst op verkoop hoofdkantoor en beloont beleggers met aandeleninkoop

ABN AMRO heeft afgelopen jaar weer winst gemaakt, waar in 2020 nog voor het eerst in een decennium een jaar met verlies werd afgesloten. Net als andere banken profiteert het financiële concern de laatste tijd flink van het aantrekken van de economie.

De bank kondigt daarnaast aan aandeelhouders te belonen door voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen. Ook de Nederlandse staat, die nog steeds voor een groot deel eigenaar is van de bank, verdient hieraan. Het staatsbelang blijft wel hetzelfde, op 56,3 procent.

Onder de streep bleef een jaarwinst van ruim 1,2 miljard euro over, tegen een verlies van 45 miljoen euro in het voorgaande jaar. Destijds drukten de pandemie en de strenge lockdownmaatregelen nog sterk op de de cijfers. Dankzij het economisch herstel lukte het vorig jaar weer om bijvoorbeeld meer leningen aan bedrijven te verstrekken. Ook is ABN AMRO erin geslaagd om zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt uit te breiden.

Volgens topman Robert Swaak is de hoge inflatie van de laatste tijd wel iets om in de gaten te houden. Maar dit leidt tot nu toe niet tot extra betalingsachterstanden bij klanten van de bank. ABN AMRO vindt het daarom niet nodig om hiervoor een extra voorziening op te nemen.

De jaarcijfers worden wel sterk gekleurd door eenmalige posten. De bank sloot in april nog een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Later werd bekend dat de bank 250 miljoen euro opzij zette voor het compenseren van klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening. Dat bedrag is recent zelfs uitgebreid naar 340 miljoen euro.

In het slotkwartaal werden de resultaten vooruitgeholpen door een boekwinst voor belasting van 338 miljoen euro op de verkoop van het hoofdkantoor aan de Zuidas. Het eigendom van het pand is overgedaan aan een vastgoedinvesteerder, voorlopig blijft de bank wel huurder van de locatie.

Intussen blijft de bank volgens de topman sterk op de kosten letten en zet de digitalisering zich steeds verder door. Swaak verwacht dat in het derde kwartaal van dit jaar het volledige dienstenaanbod op afstand kan worden aangeboden. Dat is inclusief de mogelijkheid om geld uit de muur te halen zonder pasje. In plaats daarvan gebruik je dan je mobiele telefoon.

Voor dit alles is geen extra reorganisatie nodig. De bank had in 2020 al aangekondigd dat er de komende jaren tot 15 procent van de totale werkgelegenheid zou worden geschrapt. De ontwikkelingen leveren ook weer nieuwe banen op, benadrukt Swaak. Zo zet de bank extra financiële zorgcoaches in om klanten te ondersteunen.

AkzoNobel verhoogt verfprijzen: dat stuwt de omzet, maar verkoopvolume daalt

Verfproducent AkzoNobel heeft in het afgelopen kwartaal de prijzen verhoogd vanwege de dure grondstofkosten. Daardoor wist het bedrijf meer omzet te behalen, terwijl de verkoopvolumes lager waren dan een jaar eerder.

AkzoNobel kondigde verder een nieuw aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro aan dat in het eerste kwartaal van volgend jaar moet worden afgerond. Vorige maand rondde het bedrijf een inkoopprogramma van 1 miljard euro af. Daarnaast gaat AkzoNobel het dividend verhogen.

De omzet steeg met 9 procent naar 2,4 miljard euro in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020. De prijzen gingen met 12,5 procent omhoog, maar het volume daalde met 6 procent.

Het bedrijfsresultaat bedroeg 205 miljoen euro, tegen 243 miljoen euro een jaar terug. Over heel 2021 werd een omzet behaald van 9,6 miljard euro, met een winst van 1,1 miljard euro.

In een toelichting zegt topman Thierry Vanlancker dat daarmee voor het zesde kwartaal op rij omzetgroei werd behaald door AkzoNobel. "Onze teams hebben snel gehandeld met sterke prijsaanpassingen als reactie op de grondstofprijsinflatie van ongeveer 770 miljoen euro. Dit buitengewone resultaat stelde ons in staat om een winst over 2021 te realiseren in lijn met die van het jaar ervoor. Als we zo doorgaan, zijn we op koers deze tegenwind in het eerste kwartaal van 2021 te compenseren."

Vanlancker denkt dat in de loop van dit jaar de problemen bij de toeleveringsketens en de grondstofprijsinflatie geleidelijk zullen afzwakken. Volgens hem zijn er hogere materiaalprijzen over een breed front en zijn er ook hogere kosten voor energie en transport.

Volgens AkzoNobel was sprake van normalisering bij de verkoop van decoratieve verf in vergelijking met een jaar eerder, toen veel mensen tijdens lockdowns in en om het huis gingen klussen. Bij de verkoop van industriële coatings had het bedrijf last van de verstoringen in de logistieke ketens, waardoor de volumes onder druk stonden.

Adyen wil niet op overnamepad: organisch groeien is het doel

Betalingsdienstverlener Adyen blijft zich richten op zelfstandige groei. Het bedrijf ziet dan ook niets in overnames of fusies om de groei te versnellen, heeft topman Pieter van der Does gezegd op de dag dat de jaarcijfers van het bedrijf naar buiten kwamen. Het Amsterdamse bedrijf verwerkte in 2021 voor 516 miljard euro aan betalingen, 70 procent meer dan een jaar eerder.

Ook de omzet van Adyen groeide op eigen kracht nog aanzienlijk. Die kwam uit op 1 miljard euro en dat is 46 procent meer dan in 2020. De bedrijfswinst ging met meer dan de helft omhoog tot 630 miljoen euro.

Adyen profiteerde de afgelopen jaren van de groei in online shoppen tijdens de coronacrisis. Ook de opkomst van flitsbezorgers doet het bedrijf goed, want het noemt het ook in Nederland actieve Flink als een van de groeiende klanten in zijn update. Financieel directeur Ingo Uytdehaage noemt dat "een versnelling van trends die er al waren. Die helpen ons wel enorm bij het vergroten van ons marktaandeel."

Adyen maakte ook bekend nieuwe kantoren in Madrid en Chicago te openen om daar softwareontwikkelaars aan te trekken. De uitbreiding van het hoofdkantoor in Amsterdam, in de voormalige gebouwen van Hudson's Bay, zorgde afgelopen jaar voor een eenmalige stijging van de uitgaven.

Aegon boekt in slotkwartaal van 2021 weer winst

Verzekeraar Aegon boekte in het vierde kwartaal weer winst na een verlies in het derde kwartaal. Topman Lard Friese zei tevreden te zijn over de behaalde resultaten, die volgens hem laten zien dat Aegon vooruitgang boekt met het bereiken van de strategische prioriteiten en financiële doelstellingen.

Wel had Aegon in het slotkwartaal van 2021 nog altijd last van de gevolgen van de coronapandemie. Daardoor kwamen er meer levensverzekeringsclaims binnen bij het bedrijf. Omdat de aandelenbeurzen omhoog gingen en ook de commissies die Aegon vraagt stegen, daalde de operationele winst maar licht in de laatste drie maanden.

Vooral in de Verenigde Staten, waar nog altijd veel mensen sterven aan de gevolgen van Covid-19, was Aegon meer geld kwijt bij de levensverzekeringstak. Het aantal verwachte coronadoden ligt in de huidige periode nog hoger, dus rekent financieel directeur Matt Rider nog wat langer op tegenwind. Tegelijkertijd "is dit onze taak", stelt topman Lard Friese. "We proberen de uitbetalingen snel af te handelen om onze klanten in moeilijke tijden bij te staan."

De hogere sterfte door corona heeft op financieel gebied ook nog positieve kanten voor Aegon. In de VS heeft de verzekeraar ook een tak die zich bezighoudt met langdurige zorg, maar die kost momenteel minder. In Nederland is Aegon sterk op de pensioenmarkt en ook daar is het bedrijf iets minder kwijt aan uitbetalingen.

Over heel 2021 ging dat operationeel resultaat met 11 procent omhoog. Onder de streep bleef er 1,7 miljard euro over. Een jaar eerder was dat nog een nettowinst van 55 miljoen euro. Toen had het bedrijf te maken met eenmalige lasten van ruim 1,2 miljard euro die de winst drukten.

Volgens topman Lard Friese heeft Aegon goede stappen gezet met het verbeteren van de prestaties. Dat leidde ertoe dat er meer geld binnenkwam dan Aegon zelf had verwacht en dus verhoogt de verzekeraar het dividend.

Aegon wil volgend jaar 400 miljoen euro aan kosten hebben bespaard. Daarvan is nu al meer dan 240 miljoen euro gerealiseerd.

LEES OOK: 6 verontrustende grafieken die laten zien wat er mis is met de beurs