• De indrukwekkende koersval van het aandeel Meta afgelopen week was mede het gevolg van tegenwind voor dochterbedrijf Facebook op de advertentiemarkt.
  • Toch blijft Meta – het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp – een zeer winstgevend bedrijf.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis geeft aan waarom hij optimistisch blijft over het aandeel Meta.

ANALYSE – Zelf heb ik aandelen Meta Platforms (Meta) in bezit, het bedrijf dat eerder de naam Facebook droeg. Aandelen Meta werden afgelopen week een heel stuk goedkoper. Sterker nog, niet eerder verloor een bedrijf in een enkele dag zoveel beurswaarde als Meta afgelopen donderdag.

Wie denkt dat de kwartaalcijfers die Meta afgelopen week presenteerde, dan wel verschrikkelijk moeten zijn geweest heeft het mis. Zo ligt het aantal personen dat maandelijks ten minste eenmaal gebruikmaakt van een van de diensten uit de ‘Family of Apps’ – Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp – inmiddels op 3,6 miljard. Een toename van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Die 3,6 miljard gebruikers komt overeen met 61 procent van alle personen wereldwijd van boven de 15 jaar. De groei van het aantal gebruikers met 9 procent in combinatie met een hogere opbrengst per gebruiker verklaart de stijging van de kwartaalomzet met 20 procent ten opzichte van afgelopen jaar.

Mark Zuckerberg en de metaverse

Meta investeert onder aanvoering van topman Mark Zuckerberg momenteel enorm in wat het bedrijf de metaverse noemt, vandaar ook de naamswijziging van het bedrijf.

Bij de metaverse gaat het om een combinatie van de fysieke en de virtuele wereld, die toegankelijk is wanneer je online bent. Een wereld in virtual reality kortom waar social media, spellen, webwinkels en dergelijke allemaal samenkomen.

Ik ben (voorzichtig) optimistisch dat de investeringen in de metaverse zich uiteindelijk zullen uitbetalen. Afgelopen jaar investeerde Meta hier 10,2 miljard dollar in.

Voor Meta zijn dit soort bedragen nog wel te overzien. De operationele winst kwam vorig jaar namelijk uit op 46,8 miljard dollar. Zonder de investeringen in de metaverse zou dat dus nog 10,2 miljard dollar meer zijn geweest.

Meta ondervindt concurrentie van Apple en TikTok

Gegeven de jaarwinst van 57 miljard dollar bij de 'Family of Apps'-divisie lijkt het wat vreemd, maar Meta heeft momenteel de wind wel degelijk tegen. Dit komt mede doordat Apple het appmakers lastiger heeft gemaakt om gebruikers online te kunnen volgen, waardoor Meta advertenties minder goed kan afstemmen.

En een concurrent, de Chinese app TikTok, wint sterk aan populariteit en dan met name onder jongeren. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers afgelopen woensdagavond, stelde Facebook-oprichter Zuckerberg dat Meta zich ook nadrukkelijker op 18- to 29-jarigen wil gaan richten. Met Instagram Reels lanceerde Meta al een service die wel met TikTok te vergelijken is.

Combineer de aan Apple en TikTok gerelateerde tegenwind en de miljarden dollars die in de metaverse worden geïnvesteerd - waarbij nog onzeker is of deze investeringen succesvol zullen zijn of niet - en het is wel enigszins te begrijpen waarom beleggers Meta de rug toe hebben gekeerd.

Aandeel Meta is niet duur en vooruitzichten zijn goed

Zelf beoordeel ik Meta onverminderd als een mooi bedrijf met prima vooruitzichten; analisten rekenen voor de komende vijf jaar op een winstgroei van zo'n 20 procent per jaar. Op basis van de winst die voor dit jaar wordt verwacht ligt de koers-winstverhouding nu op een bescheiden 17. En voor al het overvloedige geld op de balans is dan nog niet eens een correctie gemaakt.

Ongetwijfeld zal het nog wel even duren, maar ik veronderstel dat het een kwestie van tijd zal zijn voordat Meta weer op een recordkoers zal staan. Dat er door Meta vol wordt ingezet op de inkoop van eigen aandelen, is iets waar ik mij uitstekend in kan vinden. Juist nu.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen Meta Platforms.