Beursbroker DeGiro moet een boete betalen van 300.000 euro, omdat het bedrijf belangen van klanten onvoldoende heeft geborgd.

Financieel toezichthouder AFM verwijt DeGiro onder meer onjuiste informatieverstrekking aan klanten over cashgeld dat ze bij DeGiro aanhouden.

DeGiro is eind 2019 overgenomen door de Duitse broker Flatex en gaat klanten binnenkort bankrekeningen aanbieden die onder het depositogarantiestelsel vallen.

De financiële toezichthouder AFM heeft beursbroker De Giro twee jaar geleden een forse boete van 300.000 euro opgelegd, zo maakte de AFM maandag bekend.

De boete heeft te maken met overtredingen van de Wet op het financieel toezicht in 2018, waarbij de bedrijfsvoering moest worden aangepast omdat klanten in de ogen van de waakhond te veel risico liepen.

DeGiro heeft een aantal aanpassingen doorgevoerd, maar ook bezwaar aangetekend tegen de boete.

Volgens de AFM moet DeGiro vanwege tekortkomingen bij de aanpassingen van de bedrijfsvoering de oorspronkelijke boete alsnog voldoen.

De AFM heeft een groot onderzoeksrapport vrijgegeven, waarin wordt gesteld dat DeGiro op diverse punten onvoldoende zorg heeft gedragen voor de bescherming van de belangen van klanten.

Als broker voor particuliere beleggers opereert DeGiro niet als bank. Geld van klanten dat niet in beleggingen zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en opties zit, wordt daarom automatisch aangehouden in zogenoemde 'Cash Funds'. Dit zijn geen spaarrekeningen die onder het depositogarantiestelsel vallen, maar beleggingsfondsen waar liquide middelen voor de korte termijn worden aangehouden.

Een van de kritiekpunten van de AFM is dat DeGiro onjuiste informatie heeft verschaft aan klanten over het apart bewaren van beleggingen en de Cash Funds.

DeGiro gaat klanten bankrekening geven die onder het depositogarantiestelsel valt

DeGiro is de afgelopen jaren zeer hard gegroeid en moest tijdens de lockdown eerder dit jaar een wachtlijst hanteren om de stroom van nieuwe aanmeldingen voor beleggingsrekeningen in goede banen te leiden.

In de eerste helft van dit jaar kwamen er liefst 200.000 klanten bij. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf inmiddels ruim 633.000 beleggingsrekeningen.

Eind vorig jaar werd DeGiro overgenomen door zijn Duitse collega Flatex. Flatex bezit in tegenstelling tot DeGiro wel een bankvergunning

Begin juli kondigde DeGiro in een mail voor klanten aan dat de geldmarktfondsen binnenkort worden vervangen door een bankrekening bij Flatex. Vanaf dat moment valt geld dat op cashrekeningen wordt aangehouden wel onder het depositogarantiestelsel, waarbij 100.000 euro via een overheidsregeling is gegarandeerd, mocht Flatex/DeGiro failliet aan.

Overigens geldt voor beleggingen sowieso dat vermogen dat beleggers in aandelen of beleggingsfondsen hebben gestoken juridisch gezien eigendom blijft van de beleggers op het moment dat de broker die transacties heeft uitgevoerd failliet gaat.

LEES OOK: Een beginnende Amerikaanse belegger startte met $15.000, zag dat $1 miljoen worden en verloor daarna alles – nu is hij boos op beleggingsapp Robinhood