Mark Yusko is topman en hoofd beleggingen van het Amerikaanse hedgefonds Morgan Creek Capital.
Op de aandelenmarkt blijven koersen maar stijgen. Yusko legt uit waar hij z’n geld in steekt in deze “compleet overgewaardeerde” markt.
Ook gaat hij in op de cryptomarkt, waar alternatieven voor de bitcoin momenteel relatief goed presteren.
“Ik ben er absoluut van overtuigd dat de beurs enorm is overgewaardeerd. Er sprake van een ‘geldillusie'”, zegt topman Mark Yusko van het Amerikaanse hedgefonds Morgan Creek Capital tegen Insider. Hij waarschuwt al enkele maanden voor overwaardering van de beurs.
Afgelopen mei wees Yusko op enkele zorgwekkende indicatoren, maar sindsdien zijn aandelenmarkten alleen maar verder omhoog gegaan, waarbij bijna wekelijks nieuwe records worden neergezet.
Lees ook: Recordreeks op beurzen houdt aan, maar hoelang nog?
De kern van het probleem is volgens Yusko dat financiële markten worden overspoeld met ‘goedkoop geld’ dat op zoek is naar rendement, als gevolg van het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die houdt rentes kunstmatig laag en maakt lenen extreem goedkoop.
"Ik had nooit gedacht dat de aandelenbeurs het absurde niveau van het jaar 2000 zou bereiken, maar we koersen er in sneltreinvaart op af", zegt Yusko. "Ik heb onderschat hoe sterk de neiging is om de realiteit te negeren, om fundamentele financiële wetmatigheden te ontkennen."
Als topman en hoofd beleggingen van Morgan Creek Capital heeft Yusko 1,7 miljard dollar onder beheer. Zijn hedgefonds hanteert een beleggingsmodel waarbij de verdeling van vermogen over verschillende beleggingsklassen de belangrijkste manier is om positieve rendementen te behalen. Daarbij is Yusko vrij om verder te kijken dan klassieke beleggingen zoals aandelen.
"Het merendeel van mijn tijd ben ik niet bezig met traditionele aandelenbeleggingen. Ik besteed meer tijd aan crypto. En dat is maar goed ook, want anders zou ik me nu de haren uit het hoofd trekken."
Yusko denkt dat het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve niet alleen de aandelenkoersen omhoog stuwt, maar onderdeel is van een bredere strategie om de waarde van de dollar omlaag te brengen - dit heeft volgens hem te maken met de hoge schuldniveaus van de Amerikaanse overheid.
"De geschiedenis heeft aangetoond dat elke regering die tot over zijn oren in de schulden zit, de waarde van zijn officiële valuta verzwakt", zei Yusko afgelopen mei in een interview.
Op zoek naar een alternatief voor de dollar kwam Yusko bij de bitcoin terecht en werd daar zeer enthousiast over. De bitcoin is volgens hem in principe heel geschikt om te fungeren als 'digitaal goud.' "Dat de bitcoin in de lift zit, heeft niet zozeer te maken met dat bitcoin steeds beter wordt, maar meer met het feit dat het slechter gaat met de dollar", zei Yusko in mei.
Echter, sinds deze zomer doen alternatieven voor de bitcoin op de cryptomarkt het steeds beter. Zo is cryptomunt ether, de valuta van het Ethereum-netwerk de afgelopen weken sterk gestegen, nadat de technische opzet van het platform begin augustus werd verbeterd.
Lees ook: Uitbraak van ether geeft ruimte voor stijging naar oude recordstand, volgens technisch analist
Tijdens de meest recente cryptorally lieten ook zogenoemde altcoins als solana en cardano uitstekende prestaties zien met stijgingen van respectievelijk 214 procent en 110 procent sinds 5 augustus.
Vooruitzichten voor de bitcoin en andere cryptomunten
Eerder dit jaar sprak Yusko de verwachting uit dat de koers van de bitcoin eind dit jaar waarschijnlijk het niveau van 100.000 dollar zou bereiken, mogelijk zelfs hoger.
Momenteel noteert de bitcoin iets boven de 50.000 dollar en lijken de vooruitzichten voor de belangrijkste cryptomunt wat uitdagender. Yusko verwacht nog steeds dat de bitcoin de grootste cryptomunt blijft en een belangrijke rol zal houden in de volgende generatie internettechnologie.
Volgens de hedgefondsbaas zal het 'Web 3.0' zwaarder op machine learning en kunstmatige intelligentie leunen om slimme toepassingen te creëren. In zijn visie zal dit nieuwe internetlandschap sterker gedecentraliseerd zijn en ervoor zorgen dat persoonlijke data beter beschermd zijn en het gebruik ervan anders wordt geregeld.
"In mijn optiek heeft de bitcoin nog steeds de potentie om als digitaal goud te gaan fungeren", aldus Yusko. "Zodra dat gebeurt, krijgt de bitcoin een marktkapitalisatie van tussen 4.000 en 5.000 miljard dollar. Dan heb je het over een koersdoel op de lange termijn van 250.000 dollar voor de bitcoin.
Dat betekent overigens niet dat er geen kansen zijn voor andere cryptomunten. Yusko ziet de bitcoin als een 'basisinfrastructuur', terwijl het Ethereum-netwerk een grotere rol krijgt voor eindgebruikers.
Het is belangrijk om te bepalen welke cryptoplatforms fundamentele waarde hebben en langere tijd zullen overleven, zegt Yusko. Op dit moment ziet hij vooral potentieel in cryptomunten zoals polkadot, solana en cosmos. Zijn hedgefonds heeft in elk van deze drie crypomunten belegd.
"We proberen interessante ontwikkelingen vroegtijdig op te pikken. Daarbij zullen we het niet altijd goed zitten. We hebben bijvoorbeeld veel op het gebied van decentralised finance gemist."
Aandelenmarkten: energie, China en hedgefondsen
Morgan Creek Capital blijft ook in sommige segmenten van de aandelenmarkt actief. Yusko noemt hierbij drie voorbeelden:
1) Energie
Morgan Creek Capital heeft een overweging in de energiesector. Want hoezeer deze sector in maatschappelijk opzicht ook uit de gratie is, het zal nog enkele jaren duren eer de transitie naar hernieuwbare bronnen en elektrische auto's is voltooid.
"Begin dit jaar vonden we dat de energiesector, en dan met name olie en gas, aantrekkelijk was. Het is onze best presterende sector van het jaar." Het wordt nu wel spannend, zegt Yusko, want ook sommige energie-aandelen lijken sterk overgewaardeerd.
2) China
"Met China hebben we verkeerd gegokt", zegt Yusko. "We dachten dat de Chinese aandelenmarkt klaar was voor een flinke opmars."
Sommige investeringen in China zijn pijnlijke missers gebleken, zegt Yusko. Toch ziet hij nog interessante kansen in sommige Chinese aandelen, zoals techreuzen zoals Tencent en Alibaba.
3) Hedgefondsen
Morgan Creek Capital belegt ook in andere hedgefondsen met specifieke strategieën. Volgens Yusko is het huidige opgeblazen beursklimaat ideaal voor strategieën waarbij zowel op koersstijgingen als op koersdalingen wordt ingezet, met als uitgangspunt de ontwikkeling van de winstgevendheid en de kasstroom van bedrijven.
Echter, zo waarschuwt Yusko, beleggers die inzetten op generieke koersdalingen puur op basis van fundamentele overwaardering, zullen momenteel nog weinig succes boeken.