• Volgens topbelegger Bill Gross zijn obligaties ’troep’ geworden door de lage rentes.
  • Voor aandelen ziet het er ook niet al te best uit, meent Gross, op het moment dat beursgenoteerde bedrijven niet meer aan de hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen.
  • Verder denkt Gross denkt dat obligatiekoersen volgend jaar onder druk komen te staan, wanneer de rente stijgt en de Amerikaanse centrale bank zijn opkoopprogramma’s voor obligaties afbouwt.

Volgens de bekende Amerikaanse beursexpert Bill Gross wijzen torenhoge obligatiekoersen en de ultralage marktrentes voor obligaties erop dat obligaties ’troep’ zijn geworden. Gross wijst erop dat ook aandelen zullen verramsjen, als beursgenoteerde bedrijven niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen.

In zijn meest recente nieuwsbrief van deze week schrijft Gross, die bekend staat als een obligatiespecialist, dat rentes in 2022 scherp zullen stijgen. Dit zal leiden tot vemogensverliezen onder bezitters van staatspapier. Een kenmerk van obligatieleningen is immers dat de marktrente en de koers van obligaties tegengesteld bewegen.

“Cash is al veel langer troep, maar dat gaat nu concurrentie krijgen”, schrijft Gross.  “En dan heb ik het over obligaties met middellange en lange looptijden.”

Gross stond mede aan de wieg van de in 1971 opgerichte vermogensbeheerder Pimco en stond lange tijd bekend als de “Bond King” (Koning van de obligaties, red.) De 77-jarige miljardair ging in 2019 met pensioen. 

Hij zegt dat het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie de komende twaalf maanden naar 2 procent zou moeten stijgen vanaf het huidige niveau van 1,29 procent. Dit ligt voor de hand als de Amerikaanse centrale bank zijn opkoopprogramma voor obligaties afschaalt in reactie op stijgende inflatie en sterkere economische groei. De rentestijging gaat obligatiebeleggers waardeverliezen van 3 procent opleveren, zegt Gross.

Gross denkt ook dat aandelen binnenkort aanspraak kunnen maken op de kwalificatie "troep." De waardering van aandelen is wat hem betreft zorgwekkend hoog. "De winstgroei van bedrijven kan maar beter meer dan tien procent bedragen, anders kunnen ze ook zo de vuilniswagen in." 

De visie van Gross staat haaks op die van veel analisten op Wall Street die denken dat Amerikaanse aandelen nog verder zullen stijgen, naarmate de arbeidsmarkt zich verder herstelt. Analisten van Goldman Sachs denken dat de brede S&P 500-index het komende jaar gaat stijgen naar 5.800 punten. Vrijdag noteerde deze index op circa 4.528 punten.

Gross voert verschillende argumenten aan waarom zich donkere wolken boven de obligatiemarkt samenpakken. Hij zegt dat de afbouw van de opkoopprogramma's van obligaties door de Amerikaanse centrale bank tot prijsdruk gaat leiden, en al helemaal omdat de Amerikaanse regering naar alle waarschijnlijkheid veel geld gaat lenen om haar uitgavenbeleid te bekostigen. En dat betekent dat er meer obligaties zullen worden uitgegeven. 

De inflatie lag in de VS de afgelopen maanden op niveaus van ruim 5 procent. De inschatting van centrale bankiers is dat dit een tijdelijk fenomeen is, maar dat moet de komende maanden blijken. Gross zegt hierover: "Misschien kan paniek worden voorkomen, als de inflatie terugkeert naar een niveau van iets meer dan 2 procent. Maar hoeveel fiscale uitgavenprogramma's kunnen we ons nog veroorloven zonder daarvoor een prijs te betalen in de vorm van hogere rentes?" 

LEES OOK: Een miljardair en topbelegger die de huizencrash van 2008 voorspelde, zegt dat crypto een complete zeepbel is en zet zijn kaarten op goud