• Aandelenbeurzen zijn dit jaar fors gedaald, waarbij veel toonaangevende beursindices op verliezen van meer dan 20 procent staan.
  • Wie voor de lange termijn belegt, kan zich troosten met de gedachte dat beurzen na een zware dip vaak binnen een aantal jaar weer herstellen.
  • Business Insider rekende uit hoeveel rendement je per jaar nodig hebt, om binnen één tot vijf jaar terug te keren naar de piekniveaus op de beurs van begin 2022.
  • Lees ook: Aanval op de 600 punten ligt op de loer voor AEX: hier moet je op letten

Aandelen doen het slecht dit jaar. De Amsterdamse AEX-index heeft sinds de start van 2022 inmiddels ruim een vijfde van zijn waarde ingeleverd vergeleken met het piekniveau van januari. Dat is in lijn met aandelenbeurzen elders in de wereld.

De renteverhogingen van centrale banken, de vertragende economie en de energiecrisis zorgen voor lagere beurskoersen.

We zitten momenteel in een zogenoemde ‘bear market’, een langere periode van dalende koersen. Maar na een donkere periode komt doorgaans het zonnetje tevoorschijn.

Het herstel kan door meerdere drijfveren komen, zoals afnemende inflatie, minder agressieve renteverhogingen door centrale banken of gewoon doordat de aandelen goedkoper zijn geworden in verhouding tot de verwachte winst. Als de koersen weer een opgaande lijn inslaan, is de vraag hoe snel eerder verliezen goedgemaakt kunnen worden.

Het tempo waarmee aandelen stijgen na een periode van dalingen bepaalt hoe snel de beurs kan terugkeren naar de piekniveaus van begin 2022. Een snel herstel betekent dat verliezen in een relatief korte tijd goed gemaakt kunnen worden. Een traag herstel impliceert dat het enkele jaren kan duren voordat we terug zijn op piekniveaus van dit jaar.

Business Insider heeft bekend hoeveel rendement de beurs per jaar moet behalen om binnen een gegeven aantal jaar terug te keren tot het piekniveau van dit jaar.

Het hoogtepunt van 2022 voor de AEX-index werd bereikt op 4 januari op 804,28 punten. Het huidige niveau bedraagt ongeveer 633 punten. Dat is een daling van ruim 21 procent vergeleken met het piekniveau van begin dit jaar.

Zoveel rendement heb je per jaar nodig om terug te komen op piekniveau 2022

Om de verliezen van dit jaar goed te maken moet de AEX weer terugkeren tot het niveau van 804 punten. Nu is het zo dat na een daling met een bepaald percentage, er procentueel gezien een sterkere stijging nodig is vanaf het bodemniveau om tot de oude piek terug te keren.

Dat wil zeggen: de daling van 21 procent van de AEX, vanaf het niveau van 804 punten naar 633 punten, impliceert een sterkere stijging vanaf het niveau van 633 punten om tot de oude piek te komen. Als het een jaar duurt om dit territorium terug te winnen, dan moet de beurs met 27 procent stijgen vanaf het niveau van 633 punten. Dat is veel sneller dat een gemiddeld aandelenrendement.

Als we een meer realistisch scenario nemen van twee, drie, vier of vijf jaar om terug te keren naar het piekniveau van 2022, dan krijgen we de volgende gemiddelde rendementen per jaar die nodig zijn voor de AEX-index

Te zien is dat als je binnen twee jaar de piek van 2022 weer wilt bereiken, een rendement van gemiddeld 12,7 procent per jaar moet behalen. Over een periode van vijf jaar is een jaarlijks gemiddeld rendement van 4,9 procent nodig.

Als we kijken naar het verleden, is het heel waarschijnlijk dat aandelen op een gegeven moment het piekniveau van 2022 weer aantikken. Maar bij de bovenstaande berekening past uiteraard ook een kanttekening: het is niet gezegd dat de beursdaling van 2022 al ten einde is, want behoorlijk wat marktstrategen verwachten de komende maanden nog meer malaise op de beurs. Dat zou betekenen dat de klim terug ook een zwaardere opgave wordt.

Lees meer over beurs: