• Aandelenmarkten bewegen zich eind mei opvallend stabiel, terwijl de economische onzekerheden alleen maar toenemen.
  • Volgens sommige beursexperts kan dit liggen aan algoritmische handel, waarbij flitshandelaren inspelen op korte bewegingen binnen een bepaalde bandbreedte van de koersniveaus.
  • In het verleden zijn zogenoemde ‘quants’ juist verantwoordelijk gehouden voor minicrashes, waarbij de computerhandel zorgde voor extreme uitschieters op de beurs.
  • Lees ook: Beurs krijgt geen genoeg van hype rond artificial intelligence: Nasdaq in sterke, opwaartse technische trend

Er is momenteel geen gebrek aan doemvoorspellingen voor de beurs. De inflatie is nog altijd relatief hoog, centrale banken hebben de beleidsrentes zeer fors opgeschroefd, de Amerikaanse economie wordt bedreigd door een recessie en de waardering van aandelen is historisch hoog. Ofwel: fundamenteel is er veel reden tot zorg voor een flinke beursklap.

Alleen doet de markt iets heel anders. Aandelenmarkten zijn na een flinke rally in de eerste drie maanden van dit jaar gestabiliseerd en bewegen sinds eind maart binnen een vrij nauwe bandbreedte. In de Verenigde Staten noteert de VIX-index, een indicator voor de beweeglijkheid van de beurs, zich consistent op relatief lage niveaus sinds eind maart.

Saaiheid troef dus. Opvallend genoeg is dat mogelijk deels te danken aan zogenoemde kwantitatieve beleggingsfondsen, ofwel partijen die met behulp van computeralgoritmen kleine onevenwichtigheden op de beurs proberen uit te buiten. Daarbij kan het ook gaan om supersnelle transacties die binnen milliseconden worden afgehandeld.

Deze zogenoemde flitshandel, die sterk wordt gevoed door wiskundige modellen, zorgt er momenteel mogelijk voor dat de beurs in bredere zin niet heel sterk beweegt, zeggen beursstrategen tegen zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ).

Terwijl sommige beleggers naar de zijlijn schuiven en hun aandelenposities verkleinen, omdat ze aandelen bijvoorbeeld te duur vinden, stappen de 'quants' juist in dit gat. "Er lijkt hierdoor een soort evenwicht te zijn ontstaan in de afgelopen zes tot zeven weken", zegt beursstrateeg Parag Thatte van Deutsche Bank tegen de WSJ.

De algoritmische handelaren zouden momenteel dus een stabiliserende kracht kunnen zijn op de beurs. Aan de andere kant staan computergedreven handelsmodellen er ook om bekend, dat ze in tijden van grote beweeglijkheid kunnen zorgen voor extreme uitslagen op de beurs.

Quants gebruiken computermodellen en artificial intelligence voor aan- en verkoopbeslissingen

Terwijl aandelenbeurzen in 2022 in brede zin een slecht jaar kenden, deden zogenoemde quantfondsen het vaak behoorlijk goed, aldus de WSJ.

De modellen die algoritmische beleggers inzetten, kunnen sterk verschillen en maken onder meer gebruik van indicatoren zoals de koers-winstverhouding van aandelen, schuldniveaus en winstgroei. Maar ze werken ook met technische koerspatronen en worden getraind met software op basis van kunstmatige intelligentie.

Bekende Amerikaanse hedgefondsen die op basis van kwantitatieve methoden werken, zijn D.E. Shaw en Renaissance Technologies. Afgelopen jaar boekte D.E. Shaw een rendement van bijna 25 procent na aftrek van kosten, meldde persbureau Reuters.

Renaissance Technologies haalde in de dertig jaar tussen 1988 en 2018 gemiddeld een rendement van 66 procent per jaar, meldde Insider eerder.

De recente hype rond toepassingen van artificial intelligence (AI) kan kwantitatieve beleggingsfondsen mogelijk extra in de kaart spelen.

Toch denken beursexperts dat AI vooral een extra hulpmiddel is om betere beslissingen te nemen. "AI moet niet gezien worden als een vervanging van beslissingen die door mensen worden genomen. Het is eerder een krachtig hulpmiddel", schreef dataspecialist Jeff McMillan van zakenbank Morgan Stanley onlangs in een onderzoek over de invloed van kunstmatige intelligentie op de beleggingsindustrie.

LEES OOK: Nederland telt veel flitshandelaren die met AI-algoritmes werken: zo kijkt toezichthouder mee