• De positieve stemming op aandelenbeurzen leunt zwaar op de hype rond artificial intelligence en grote techfondsen die daarvan profiteren.
  • Intussen loopt de rente op kapitaalmarkten wel op en duurt de impasse rond het Amerikaanse schuldenplafond voort.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem signaleren dat de Amerikaanse Nasdaq-index lekker op stoom is, terwijl de S&P 500 nog wat hapert.

ANALYSE – Het is momenteel tech, tech en nog eens tech wat de klok slaat op de beurs. Dat leidt tot best bijzondere plaatjes dit jaar. De verschillen tussen beursindices zijn namelijk zeer opvallend.

Hieronder tonen we de prestaties van vier Amerikaanse aandelenindices vanaf de start van dit jaar. De bovenste, groene lijn is die van de op hol geslagen, door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq 100-index.

Kijk je verder dan toont de zwarte lijn de brede S&P 500-index, de paarse lijn de Dow Jones en de blauwe lijn de Russell 2000-index van kleinere beursgenoteerde bedrijven. De rode stippellijn is die van de S&P 500, maar dan bij een gelijke weging van alle aandelen.

In eerdere bijdragen dit jaar hebben we benadrukt dat grofweg 7 aandelen - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta en Tesla - bepalend zijn voor de stijging van de S&P 500-index dit jaar met zo'n 9 procent. De 5 grootste aandelen hebben samen een weging van 22 procent in de index.

Als je alle 500 aandelen in de S&P 500 daarentegen een gelijke weging geeft, dan is sprake van een licht negatief koersresultaat dit jaar, zoals te zien is aan de rode stippellijn in de grafiek. Dit soort verschillen worden zelden vertoond en laten zien dat er sprake is van een zeer groot concentratierisico.

Ook bij sommige Europese indices zien we dat enigszins terug. Onze eigen AEX-index spint dit jaar garen bij de sterke prestaties van chipfondsen ASML, ASMI en Besi; in Frankrijk wordt de CAC 40-index behoorlijk geholpen door de luxemerken zoals LVMH, L’Oréal en Hermes.

Het is natuurlijk niet nieuw dat zwaargewichten in een index een flink stempel kunnen drukken op de performance. Dat hoort nu eenmaal bij indices die de weging laten afhangen van de beurswaarde van de individuele indexleden. De afgelopen jaren was de invloed van Apple een goed voorbeeld, maar dit jaar is de situatie vergeleken met eerdere jaren wel heel extreem.

Wellicht zorgt een nieuwe technologische revolutie rond artificial intelligence voor eenzelfde golf als eind jaren negentig en staan we pas aan het begin van een nieuwe fase van disruptie, waarbij er maar enkele grote winnaars zijn.

In ieder geval zien we dat inmiddels niemand deze trein wil missen en dat beleggers bereid zijn zeer forse premies te betalen om in te haken. Op korte termijn zal de angst om de boot te missen (FOMO) naar verwachting de koersen nog wel wat hoger zetten. Tegen de stroom inzwemmen is in ieder geval niet aan te raden.

Impasse rond schuldenplafond VS nog niet opgelost, rentes lopen verder op

De beurs is echter meer dan het handjevol techgiganten dat de aandacht momenteel opeist. Voor het overgrote gedeelte van de overige aandelen geldt dat ze een behoorlijk lastig jaar kennen. Dat is natuurlijk niet heel gek, nu de economische groei in de VS vertraagt, na een verhoging van de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank met inmiddels bijna 5 procentpunt. Ook is de inflatie in de VS nog te hoog en ligt een recessie op de loer.

Daar komt op dit moment de politieke crisis rond de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid bij. Ook wij verwachten dat dit uiteindelijk opgelost zal worden, maar of dat allemaal even vriendelijk en soepel zal gaan, is een andere vraag.

Volgens minister van Financiën Janet Yellen is 5 juni een belangrijke moment, zo gaf ze vrijdag aan. Daarmee creëert ze iets meer speling vergeleken met de eerdere deadline van 1 juni, maar links en rechts dreigen overheidsorganen ergens in de eerste twee weken van juni geen geld meer krijgen. Dat laatste zou het sentiment geen goed doen, maar voordat de VS werkelijk in gebreke blijft op de betaling van staatsleningen, moet er nog wel heel wat gebeuren.

Toch zorgt de onrust rond de Amerikaanse staatsschuld er mede voor dat rentes in de VS gewoon weer oplopen. Hieronder zie je de grafiek van de 10-jaars staatsobligatie in de VS, waarvan de koers tegengesteld beweegt aan de rente.

De koers van de 10-jaars obligatie loopt momenteel weer terug naar de onderkant van het licht opwaartse trendkanaal dat sinds eind 2022 is ontstaan. Dit correspondeert met een stijging van de 10-jaarsrente naar 3,81 procent afgelopen vrijdag.

Mocht de koers van de obligatie door de bodem van het trendkanaal zakken, dan dan lijken verdere koersdalingen waarschijnlijk. Voor de 10-jaars rente houden we dan weer rekening met een een niveau boven de 4 procent.

Als er op korte termijn een deal komt over het schuldenplafond in de VS, zal de rente naar verwachting weer wat terugvallen. Het omgekeerde scenario geldt, als de spanningen rond de schuldenlimiet van de Amerikaanse overheid verder oplopen.

Nasdaq lekker op stoom, de S&P-500 hapert wat

In de grafiek hieronder zie je dat de S&P 500-index ondanks het geweld in de technologiesector nog niet in staat is in om de rode weerstandszone te doorbreken en vooralsnog gevangen blijft in de grote zijwaartse bandbreedte.

De aanhoudende opmars van de bovengenoemde technologie-aandelen zorgt wel voor veel opwaartse druk. Het zal daarom best spannend worden komende week.

Een significante doorbraak van de zone tussen de 4.200 en 4.300 punten opent voor de S&P 500 vanuit technische optiek weer nieuw potentieel en naar verwachting hogere koersen. Het uitblijven van een uitbraak zal winstnemingen stimuleren en dan blijft het zijwaartse karakter van het koersverloop van kracht.

Kijken we vervolgens naar de grafiek van de Nasdaq 100-index, dan zie je dat de opmars nog niet ten einde is. Deze index is vrijdag op een jaarrecord gesloten.

De Nasdaq 100 wordt mede geholpen door de hype rond artificial intelligence (AI) en heeft er de sokken inzitten. Sinds maart is technisch gezien sprake van een sterke opwaartse trend.

De hellingshoek waarmee de koersen stijgen is wel fors en naar verwachting ook niet lang houdbaar. Maar vooralsnog kunnen we gewoon naar boven kijken, zolang de trend opwaarts is gericht en het proces van hogere bodems en toppen intact blijft. De in het groen getoonde zone in de grafiek was eerder de weerstandszone, die nu als eerste steunzone fungeert.

De 15.000 punten is pas de eerste volgende serieuze horde voor de Nasdaq 100. Maar ja, in dit tempo staan we daar binnen een maand.

Zo zien we dat de hoog gespannen verwachtingen omtrent AI een groot gedeelte van de sombere economische vooruitzichten overstijgen. Tegelijk is de huidige beperkte draagkracht van de Amerikaanse indices wel iets om in de gaten te houden.

Maandag is Wall Street overigens gesloten in verband met Memorial Day en ondanks Pinksteren zijn verschillende Europese beurzen, waaronder Euronext, gewoon open. Er zal de komende week opnieuw veel aandacht zijn voor het gesteggel over het schuldenplafond in de VS en ook de maandelijkse, Amerikaanse banencijfers staan weer op de rol. 

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.